Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-19

Proffsets kritik – mot egna aktieägandet: ”Ser bättre möjligheter”

wysiwyg_image

Toppcheferna i Axfood äger ytterst få aktier sett till sina ersättningar.
Erik Lidén, en av Sveriges ledande experter på insynshandel, är konfunderad.
 – Jag förmodar att det är ett resultat av att de själva ser bättre investeringsmöjligheter än Axfood-aktien, säger han.

Klas Balkow äger 15 000 aktier, värda omkring 2,8 miljoner kronor, i Axfood per den 21 maj 2019, visar en kartläggning av Erik Lidén, en av Sveriges ledande experter på insynshandel. 

– En vd som tror på sitt bolag förväntas ha ett betydande ägande i den egna aktien. Med ett ägande som inte ens når upp till halva årslönen före skatt efter drygt två år i sin roll får Balkow underkänt på denna punkt, säger han till Aktiespararen.

LÄS OCKSÅ: Axfood går på offensiven: "Finns alltid mer att göra"

Erik Lidén ställer sig, trots aktiens starka utveckling, frågande till det låga ägandet. 

–  Axfood-aktien har utvecklats betydligt bättre än sina internationella jämlikar sedan han tillträdde men det får snarare antas vara ett utfall av föregående lednings arbetsinsatser. Hans företrädare, Anders Strålman, hade dessutom ett ägande i aktien som var fyra gånger så stort som Balkows.

Kollegorna mindre exponerade

Axfoods övriga ledningsgrupp föregår dock knappast med ett bättre exempel. 

– De har ett ännu lägre relativt ägande i aktien. Tillsammans äger de endast för motsvarande en dryg fjärdedel av den fasta årslönen före skatt. Jag förmodar att det är ett resultat av att de själva ser bättre investeringsmöjligheter än Axfood-aktien.

Axfood bemöter Erik Lidéns kritik så här:
 ”Alla i Axfoods koncernledning har som en del i den totala ersättningen även ett långsiktigt incitamentsprogram i form av aktier där utfallet beror på såväl aktiens utveckling som generell utveckling för bolaget. Detta gör att ledningen i dag har en mycket stark koppling till aktieägarvärdet”, skriver bolagets presschef Claes Salomonson i ett mejl till Aktiespararen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.