Aktiespararna

Rådet: Passa på och köp aktien - alldeles för billig nu

Av Eric Emanuelsson
22 maj 20233 min lästid
Boliden har haft det tungt på börsen i år och de tre senaste månaderna är aktien ned drygt 20%. Ålandsbanken skriver i en ny analys att de ser dippen som ett utmärkt tillfälle att köpa aktier i bolaget och sätter en riktkurs på 470 kronor. En uppsida på nästan 40% från dagens nivå.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Boliden gick som tåget på börsen under början av 2023 och så sent som i slutet på januari kostade en aktie närmare 471 kronor.

I dag får du en aktie i bolaget för 344 kronor.

Ålandsbanken skriver i en analys under måndagen att de upprepar sin positiva syn på aktien och att den är ”lågt värderad givet den långsiktigt starka efterfrågan på industrimetaller, som primärt drivs av elektrifieringen av samhället”.

Kortsiktigt bedömer banken att återöppningen av Kina kommer leda till en högre efterfrågan för Boliden.

Långsiktigt konstaterar Ålandsbanken att Bolidens gruvverksamhet kommer under resten av året påverkas av lägre metallhalter än normalt, men att det kommer bli bättre under 2024 och framåt, vilket bör medföra en bättre lönsamheten i gruvrörelsen.

Syns inte i värderingen

Banken skriver också att bolaget har flera intressanta tillväxtprojekt, bland annat Tara Deep, Laver och en expansion av Garpenbergsgruvan, något som kan ge betydande tillskott i lönsamheten på lång sikt (efter 2030). Banken tycker dock inte att denna tillväxtpotential syns i aktiens värdering.

Ålandsbanken skriver också att Boliden har investerat mycket under 2023, bland annat i expansionen av Odda, utbyggnaden av en ny damm i Aitik och utökningen av Kristinebergsgruvan. Detta kommer att påverka kassaflödet negativt under 2023, men banken vill understryka att de är positiva till expansionsinvesteringarna. Samtidigt bedömer man att Bolidens utdelning kommer att vara lägre under 2023, till följd av detta.

Köp i dippen

Avslutningsvis skriver Ålandsbanken att Bolidens värdering, med ett P/E-tal på cirka 11x för 2023 är attraktiv och de bedömer att ett långsiktigt värde på Boliden-aktien bör vara 470 kronor.

”Balansräkningen är stark och vi tror att Boliden kan leverera en direktavkastning kring 5% per år de kommande åren. Svagheten under våren är ett bra tillfälle att öka exponeringen mot aktien”, skriver man.

Rekommendationen går emot den som Citigroup har. Under morgonen sänkte banken sin riktkurs för Boliden till 330 kronor (350) och upprepade rekommendationen sälj.

LÄS MER: Börsveckan - köpläge i aktien som har dippat
LÄS MER: Hexatronic-topparna köpte dagen före stora raset

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig