Aktiespararna

Regeringen sänker sina tillväxtförväntningar

Av Finwire/Redaktionen
21 december 20231 min lästid
Regeringen sänker sina tillväxtförväntningar något för de två kommande åren. Förväntningarna på inflationen justeras också ned något medan arbetslöshetsprognoserna justeras upp något.

"Det är positivt att inflationen, och särskilt kärninflationen, nu har börjat ge vika. Det stärker bilden av att regeringens inflationsbekämpning har effekt. Nu måste vi hålla ut tills vi verkligen ser att vi är tillbaka på inflationsmålet. Regeringens budget är utformat för det här ekonomiska läget", säger finansminister Elisabeth Svantesson i en kommentar i ett pressmeddelande.

Återgången till högre räntor fortsätter enligt regeringen att dämpa tillväxten i ekonomin. Efterfrågan i den svenska ekonomin är svag och köpkraften för hushållen har minskat. Konsumtionen hos hushållen väntas vara låg även i början av nästa år.

Bostadsbyggandet, som fallit kraftigt i år, bedöms vara fortsatt lågt även nästa år vilket bidrar negativt till BNP-tillväxten.

Samtidigt väntas exporten hålla uppe tillväxten under nästa år. Sammantaget bedömer Finansdepartementet att svensk BNP minskar med 0,5% i år och ökar med 0,6% 2024. Tidigare prognos var en tillväxt för svensk ekonomi med 1% under nästa år. BNP-nedgången väntas bli 0,5% i år, jämfört med tidigare antagande om -0,8%.

Utvecklingen i svensk ekonomi följer i stora drag den bild som tecknades i samband med budgetpropositionen i september, enligt Finansdepartementet.

Makroanalyser

Dela med dig