Aktiespararna

Rejäl kursuppgång i Billerud på skrotade planer

Av Finwire/Redaktionen
21 maj 20242 min lästid
Förpackningsbolaget Billeruds aktie stiger kraftigt med drygt 11% på tisdagen sedan bolaget skrotat planer på konvertering av ett pappersbruk i Nordamerika.

Billeruds jätteförvärv av amerikanska Verso för 825 miljoner dollar, som presenterades i slutet av 2021 fick ett beskt mottagande på aktiemarknaden. Förvärvet innebar visserligen att Billerud fick ett ben på den nordamerikanska marknaden men också att man stod inför stora investeringar då viss produktionen av bestruket papper var tänkt att konverteras till kartongtillverkning.

En analytiker som var kritisk var Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer som i i höstas ville att Billerud tänkte till kring köpet av Verso. Han förespråkade att ombyggnadsplanerna skjuts upp och att bolaget istället prioriterar kassaflödet.

”Man måste nog ta till sig lite av att marknaden har varit extremt hård i sin dom över det här strategiska skiftet. En viktig faktor är att Billeruds börsvärde är runt 20 miljarder kronor – investeringen är runt hälften av det”, sade Kopfer till Dagens industri.

Billeruds strategi för Verso var att bygga om dess två pappersbruk till kartongproduktion. Det definitiva beslutet kom dock att skjutas upp kort innan bolaget gick ut med att man sparkar sin vd Christoph Michalski i slutet av juni 2023, skrev Di i början av oktober.

I dag kom alltså beskedet att styrelsen för Billerud har beslutat att avbryta planerna på att konvertera sitt bruk i Escanaba, USA, till produktion av förpackningskartong. I stället ska fokus ligga på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.

LÄS MER: Handelsbanken köprekar Stockholmsbörsens råvarubolag

LÄS MER: Swedbank tar in ny favorit i Fokusportföljen

Dela med dig