Aktiespararna

Rekordsummor på sidlinjen - kan elda på börsuppgången

Av Elin Hanspers
27 november 20232 min lästid
Investerare sitter på miljardbelopp vid sidlinjen - nu kan de åter börja investeras.

Börserna har gått i dur under november, där OMXS30 har stigit med över 7,5% och S&P 500 är upp 8,7%. Mycket beror börsoptimismen på att långräntorna fallit tillbaka och att centralbankerna signalerat att de höjt räntan färdigt denna cykel.

Rekordbelopp har också investerats i aktier den senaste tiden, skriver Wall Street Journal. Men institutioner och investerare har ändå rekordhöga 5 700 miljarder dollar vid sidlinjen, i korträntefonder.

Ett tjuraktigt tecken

Vissa ser detta som ett tjuraktigt tecken och att dessa pengar kan elda på börsuppgången om inflationen förbättras, medan andra ifrågasätter att dessa pengar väntar på sidlinjen i väntan på att bli investerade på börsen.

”För första gången på länge är kontanter ett alternativ”, säger Ali Dibadj, vd vid Janus Henderson Investors, enligt Wall Street Journal, och fortsätter:

”Men jag tror att så fort som korträntorna börjar sjunka så kommer du se stora inflöden till andra tillgångsslag.”

Även Webulls vd Anthony Denier säger att han sett ett ökat intresse för kontanter hos investerarna, men att de nu åter börjar investera sina pengar.

”Det säger mig att investerarna är riktigt haussiga”, säger han.

LÄS MER: Aktiechefen spår fortsatt börsrally

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig