Aktiespararna

Rekyl i Saab – faller 5% i intensiv handel

Av Redaktionen
29 maj 20242 min lästid
Utebliven Gripen-beställning kan tynga aktien.
Saab rekylerar ned 5% efter att ha stigit kraftigt i maj. Oro över uteblivna Gripen-beställningar anges som en möjlig orsak.

Försvarsbolaget Saab tillhörde förlorarna under den inledande handeln på Stockholmsbörsen. Aktien, som noterade all time high i måndags, är ned 5,5% och rumt 2 miljoner aktier har omsatts.

Kursnedgången är kanske inte så överraskande efter att aktien stigit kraftigt under maj, fram till måndags med 15%. Såväl Carnegie som DI kopplar dock också rekylen till tisdagens besked att den svenska regeringen pausat planerna på att skicka Gripenplan till Ukraina.

I förlängningen har också Saab varnat för att man kan tvingas upphöra med produktion av Gripen under 2030 om Sverige inte köper fler av senaste versionen av Gripen, variant E.

Upp 70% sedan Aktiespararnas köpråd

Aktiespararna analyserade senast Saab i december 2023 och rekommendationen var då köp. Slutsatsen i den analysen var att värderingen inte inkluderade några större försäljningsframgångar för Gripen. Sedan köprekommendationen gjordes har dock aktien stigit med drygt 70%.

Carnegie köpstämplade så sent som den 29 april Saab med motiveringen att rörelsemarginal ska öka från flera av Saabs affärsområden framöver, analyshuset såg då en kurspotential på 13%, en nivå som aktien överträffade i början av denna vecka.

Gripen ingår i affärsområde Aeronautics som stod för 29% av Saabs försäljning första kvartalet, varav hälften var utanför Sverige.

LÄS MER: Saab knackar på dörren till OMXS30

LÄS MER: Så agerar miljonärerna 2024

SaabMarknadsnyheter

Dela med dig