Aktiespararna

Räntesänkning kan dröja till september

Av Elin Hanspers
24 juni 20242 min lästid
Riksbankschefen Erik Thedéen.
Dörren för en räntesänkning i juni verkar vara stängd, men det råder ingen samstämmighet kring när nästa sänkning kommer.

Förväntningarna inför torsdagens räntebesked från Riksbanken är nedtonade. Det råder samstämmighet kring prognosen att räntan får ligga kvar på samma nivå som tidigare. Även Riksbanken själva har flaggat för nya räntesänkningar först under andra halvåret.

Såväl Nordea som Swedbank tror på en räntesänkning i augusti, men Handelsbanken och Swedbank ser istället en första sänkning i september.

”Då vet man lite mer vad såväl Federal Reserve (USA:s centralbank) liksom Europeiska centralbanken (ECB) gör, och man hamnar i takt med prognosuppdateringar”, säger Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén till TT.

Samtidigt menar han att medan dörren är stängd för en junisänkning är det mer en fråga om ”tycke och smak” om sänkningen väntas komma i augusti eller september.

Marknaden tror på augusti

Även Swedbank poängterar att det råder ganska stor osäkerhet kring om det blir tal om en augustisänkning eller en septembersänkning.

”Under sommaren tror vi att den avvaktande inställningen till räntesänkningar från Fed och ECB består och att Riksbanken därför gärna avvaktar med ytterligare sänkningar. Vi behåller därför vår prognos att nästa sänkning kommer först i september, men det står och väger mellan augusti och september. Det behövs nog inte så mycket lägre inflation i juni-juli och/eller ändrad kommunikation från Fed och ECB för att nästa sänkning ska komma redan i augusti, vilket också är marknadens prissättning just nu,” skriver de.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig