Aktiespararna

Experterna: Räntan blir inte högre än så här

Av Elin Hanspers
23 november 20236 min lästid
Swedbanks Andreas Wallström, Nordeas Annika Winsth och SEB:s Olle Holmgren. .
Efter åtta höjningar i rad – nu lämnar Riksbanken styrräntan oförändrad på 4%. Beslutet var något av en överraskning och Stockholmsbörsen stiger som en följd. Direktionen var enig i beslutet men skriver att man ”har beredskap” för att höja räntan igen om inflationen överraskar på uppsidan.

Riksbanken låter oväntat räntan ligga. Det är har varit ovanligt öppet vilket räntebeslut Riksbanken skulle meddela, men majoriteten har trott på en räntehöjning.

Inflationen sjunker tillbaka från fjolårets toppnivåer, ungefär i linje med Riksbankens bedömning, skriver Riksbanken i sitt räntebesked. Penningpolitiken har dämpat efterfrågan i svensk ekonomi och bidrar till att inflationstrycket sjunkit.

De pekar på att konsumentpriserna har ökat i en långsammare takt än tidigare de senaste månaderna och att företagen inte längre planerar att höja priserna lika mycket. Samtidigt försvagas arbetsmarknaden från ett starkt utgångsläge.

”Men inflationen är fortfarande för hög och det kvarstår risker att den inte ska sjunka tillräckligt snabbt framöver. Priserna på tjänster ökar i en snabb takt och bidrar mycket till den totala inflationen. Därtill är kronan fortsatt omotiverat svag, vilket håller uppe prisökningstakten på varor”, skriver de.

Beredskap att höja om inflationsutsikterna försämras

De bedömer att penningpolitiken behöver vara fortsatt åtstramande, det är dock nu lämpligt att lämna styrräntan oförändrad. Direktionen har dock beredskap att höja räntan ytterligare om inflationsutsikterna försämras.

Vidare skriver de att prognosen för styrräntan visar att den kan komma att höjas ytterligare i början av nästa år. För att inflationen ska falla tillbaka och stabiliseras nära målet på 2% behöver samtidigt penningpolitiken vara åtstramande en relativt lång period.

Riksbanken överväger också att öka försäljningstakten av statsobligationer. Det kan komma att fattas ett beslut om detta i samband med det penningpolitiska mötet i januari.

Rörelserna på valutamarknaden i fokus

Aktiespararnas analytiker Robert Andersson säger att räntepausen var i linje med marknadens förväntningar, men inte experternas.

”Inflationen är fortsatt mycket hög och det är därför lite förvånande att Riksbanken både lämnar räntan oförändrad och inte aviserar högre volymer av tillgångsförsäljningar (vilket Riksbanken dock säger att man funderar på). Vår tolkning av beskedet är att den senaste tidens större rörelser på valutamarknaden har gjort mycket av arbetet åt Riksbanken som därför inte känner sig pressade till en ny räntehöjning”.

En amerikansk dollar har exempelvis backar från 11,17 till dagens 10,47. Robert Andersson tror därmed att valutamarknaden bli särskilt viktig för Riksbanken att fästa blicken på under de kommande månaderna, tillsammans med inkommande inflationsbesked.

”Vid nästkommande möte den första februari är sannolikheten för en räntehöjning lägre än vad den var i dag. Det är därför sannolikt att vi nu står vid en räntetopp. Den stora frågan som återstår att besvaras är när räntan eventuellt kan sänkas?”, säger Robert Andersson.

Räntetoppen nådd

Även storbankerna menar att räntetoppen verkar vara nådd.

I en kommentar skriver Nordea att de ändrar sin prognos till att räntan toppar vid 4,00%, från tidigare 4,25%.

De menar även att det är en duvaktig signal att Riksbanken var enig i beslutet.

"Det är överraskande att Jansson, men även Bunge inte reserverade sig och ville se en räntehöjning", skriver de.

Den första räntesänkningen väntas enligt banken komma först efter sommaren.

"Det kommer att dröja ett tag", säger bankens chefsekonom Annika Winsth till TT.

Swedbanks Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, säger också till TT att det dock kan dröja med en räntesänkning, till juni 2024.

"I dag får vi signaler om att räntetoppen är nådd, vilket kan vara viktigt för många hushåll", säger Andreas Wallström.

Handelsbanken tror dock på en sänkning senare under året.

"Vi ändrar nu vår prognos och tror att den första räntesänkningen kommer att ske under Q4 2024, jämfört med tidigare prognos om en sänkning i september 2024", skriver de i en kommentar.

Fler reaktioner från experter

SEB var en av de banker som trodde på oförändrad ränta och bankens seniorekonom Robert Bergqvist twittrar sitt bifall till dagens räntebesked.

"Yeeeees! Absolut perfekt Riksbanken! RB avstår "hård julklapp" - håller räntan oförändrad på 4.00%. Enighet! Håller dörren öppen för att det kan komma mer (HELT LOGISKT). Just nu går kurvorna i "rätt riktning" för en räntesänkning 2024. Lättnadens suck hörs långt ut i rymden", skriver han på X, tidigare Twitter.

SEB tror även de att Riksbanken nu höjt klart räntan denna cykel.

"Vi tror att Riksbanken nu har höjt klart, även om räntebanan fortfarande signalerar en viss sannolikhet för ytterligare en höjning. Inkommande data gällande den ekonomiska utvecklingen och inflationsdynamiken, speciellt inflationstakten, kommer att fortsätta vara ytterst viktigt", skriver bankens FX-strateg Amanda Sundström och chefsstrateg Olle Holmgren i en kommentar.

Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP och Storebrand kommenterar att beskedet innebär en viss lättnad för de hårt drabbade hushållen, fastighetssektorn och företagen. Dock kommer dagens höga räntenivåer att vara kvar ett tag till.

"En enig direktion står bakom beslutet, vilket är överraskande. Genom en oförändrad ränta blir det nu en efterlängtad räntepaus när vi ser tydliga tecken på att inflation både internationellt och i Sverige avvaktar. Andra argument är att senaste inflationssiffrorna kom marginellt högre än Riksbankens egna prognoser och att vi sett en förstärkning av den svaga svenska kronan", säger Shoka Åhrman.

Börsen stiger efter beskedet

Stockholmsbörsen stiger efter räntebeskedet. Det breda indexet OMX30 går från plus 0,13% till plus 0,70% och OMXSPI från plus 0,07% till plus 0,80%.

Samtidigt tappar kronan något mot euron och dollarn direkt efter beskedet.

LÄS MER: Experten: Så hög blir boräntan de kommande åren

LÄS MER: Så här gör du för att få lägre boränta

Dela med dig