Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-13

Riskabel dans nära utgången

wysiwyg_image

Missade du förra veckans inlägg "Efter sol kommer regnsken"? Läs det här

Allmän reflektion

Korta Portföljen är tillbaka efter ledighet i samband med Kristi Himmelfärdsdag och Nationaldagen.

Efter att ha varit riktigt illa ute för några veckor sedan har börsen studsat upp på bred front. Det syns i både Lundberg och Investor. Till vår stora glädje är även den efterlängtade svenska sommaren här.

Det är höjdpunkten på året, men för börsintresserade fortsätter marknadsbevakningen. Eller ja, att titta till portföljen lite då och då räcker långt för de allra flesta aktiesparare. En tillfällig börspaus under sommarmånaderna kan till och med vara hälsosamt, både för portföljen och för aktieglöden.

Även om kapitalet i teorin arbetar oavbrutet vidare, ska vi inte glömma bort att vi alla är människor och inga robotar. Siffror har betydelse, men distans är minst lika värdefullt. Distans skapar en bördig jord för nya perspektiv.

I en värld när en informationsvåg sprids och tolkas blixtsnabbt är rationella perspektiv en bristvara på kapitalmarknaden. Det är faktiskt något av en hårdvaluta. Kanske är det därför en så kallad digital detox har blivit så populärt på senare år. Begreppet innebär att man under en bestämd tidpunkt – exempelvis sommarsemestern – helt checkar ut från sitt digitala liv, stänger ned Facebook och lämnar den smarta mobiltelefonen hemma.

Att konstant vara uppkopplad är slitsamt. Att ständigt uppdatera börsskärmen är minst lika slitsamt. Om man känner att man behöver titta till depåutvecklingen varannan minut är även det en viktig signal. Att risknivån är för hög eller att diversifieringen är otillräcklig i depån.

wysiwyg_image

Rapportsäsong i antågande

I det kortare perspektivet har vi en intressant rapportsäsong framför oss och vi kan redan nu se en del nedrevideringar och rekommendationsförändringar bland amerikanska analytiker till följd av oro kring lägre försäljning och lageruppbyggnad hos bolagen i spåren av det pågående handelskriget.

Amerikanska bolag med en utlandsförsäljning över 50 procent väntas exempelvis minska vinsterna med i snitt 9 procent under Q2. Apple väntas minska sin vinst med hela 15 procent. Trots detta är börserna nära gamla toppnivåer, något som inte går att tolka på annat sätt än att marknaden förväntar sig en lösning mellan Kina och USA. Och det snart.

På hemmaplan kan den svaga svenska kronan tänkas dopa böckerna på sina håll men överlag är bilden spretig och svårbedömd.

Börshoppet står till centralbankerna – igen

En annan förklaring till den senaste upprekylen på börsen är förhoppningen om att centralbankerna, först och främst Fed, ska entra en ny ultralätt penningpolitisk cykel för att lyckas undvika recession.

Centralbankernas främsta medel just nu är kommunikation då de flesta verktyg redan har utnyttjats och såväl Fed, ECB som Kinas centralbank, PBOC, har sagt att de inte kommer att fortsätta vara passiva om konjunkturen försvagas ännu mer som en följd av handelskriget.

Sannolikheten för en amerikansk räntesänkning i juli uppgår nu till hela 70 procent och marknaden hoppas givetvis att en stimulativ penningpolitik återigen ska komma till undsättning och ”rädda” börsen.

wysiwyg_image

Stora risker

På sikt behöver man inte direkt leta ihjäl sig efter anledningar att bli börsskygg.

De senaste åren har världsekonomin hållits samman av billiga krediter och koordinerade stimulanser. Det är tveklöst ett riskabelt sätt att generera ekonomisk tillväxt på.

Med en konjunktur som nu definitivt passerat zenit är det lätt att skissa på skräckscenarier. Föga förvånande har tillväxt till varje pris ett högt pris när stora obalanser byggts upp.  

Så hur illa kommer den realekonomiska nedgången att bli denna gång?

Det korta, men ärliga svaret, är att ingen vet. Varken Korta Portföljen, Powell eller Largarde.

Eftersom interventionerna denna cykel, både politiskt och ekonomiskt, har varit så pass omfattande (och saknar historiskt motstycke) är det omöjligt att säga hur jobbig baksmällan kommer att bli denna gång.

En sak är emellertid tydlig. I en extrembelånad ekonomisk värld med artificiellt nedtryckt volatilitet är mjuka, cykliska sättningar borttagna ur ekvationen. Utfallsramen ligger istället mellan riktigt illa till potentiell katastrof. Alternativt uttryckt, blir det en fråga om systemets överlevnad.

Det hela kan liknas vid ett gigantiskt försök till centralplanering. Det vi vet om ekonomisk centralplanering är att det fortgår tills dagen det inte längre går. Den dagen anländer när systemet har blivit för komplext för att styra och därmed kollapsar av sin egen vikt.

Med de dystra slutorden går vi över till portföljen som ser ut enligt nedan:

wysiwyg_image

Lyssna även på det senaste avsnittet av Aktiepodden där flera av portföljbolagen gås igenom

Om Korta Portföljen

Vill du också få Korta Portföljen i realtid? Ta del av Premium-medlemskapet här och signa upp dig för Messenger-tjänsten här

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.