Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-21

Risken med att försöka tajma ett potentiellt börsras

wysiwyg_image

Ett tidigt utträde från aktiemarknaden i hopp om att undvika en framtida börsnedgång kan bli ett misstag som eroderar den långsiktiga avkastningen.

De senaste tio åren har börsen genererat god avkastning och med världens centralbanker i ryggen har livet som aktieplacerare varit tämligen behagligt. Men någon gång tar det roliga slut. Marknadsklimatet är sedan några månader tillbaka allmänt svajigt. Oro finns kring allt från högre räntor och åtstramande penningpolitik till handels- och kärnvapenkrig. Till följd av detta har volatiliteten åter infunnit sig på de finansiella marknaderna, riskaversionen har ökat och allt fler hävdar att det nu är läge att minska risken i portföljen och att slutet på den långa bullmarknad som vi haft sedan finanskrisen nu står för dörren.

Börspsykologi

En klassisk marknadsmyt lyder ”det är aldrig fel att ta hem en vinst” och visst kan det locka att sälja aktier som stigit mycket. Men där bör vi som placerare tänka ett varv till. Att sälja en aktie enbart för att den visar vinst är ett irrationellt beteende som bör försöka undvikas. Självklart kan det finnas bra anledningar att behålla förlorare och sälja vinnare, exempelvis när en vinnaraktie utgör en alltför stor del av portföljen eller i syfte att uppnå ökad diversifiering. Det vitala är att investeringsbesluten är fattade på rationella grunder. Vi placerare tenderar att ogilla risk när det har att göra med vinster, men spelar gärna för att undvika förluster. Någon som känner igen sig? Det finns många mentala fällor placerare tenderar att falla i och det är något vi bör ha i åtanke vid aktieaffärer.

wysiwyg_image

En sund riskprofil ska alltid eftersträvas i portföljen (Läs Aktiespararnas Gyllene Regler här) men det behöver inte nödvändigtvis betyda att aktieexponeringen ska minskas kraftigt i ett försök att lyckas förutse en kommande börskrasch. Att försöka sig på att tajma börsens svängningar med precision är i det närmaste omöjligt för vilken placerare som helst och genom att försöka sälja på toppen och köpa på botten ökar de potentiella misstagen. Misstag som kan visa sig kostsamma på lång sikt.

Håll ut…

Den sista delen av en bullmarknad har historiskt visat sig vara väldigt lukrativ för placerare och en för tidig exit ur marknaden kan därför bli ödesdiger ur ett avkastningsperspektiv. Amerikanska storbolag har exempelvis historiskt stigit med i snitt 24 procent sista året innan starten på en björnmarknad (definieras som ett 20 procents fall från där börsen toppade) och mindre bolag har i snitt stigit med hela 36 procent, enligt statistik från Wells Fargo.

Dessutom vet vi ju inte när den stora börsnedgången väl infinner sig. Det finns många som har ifrågasatt börsuppgången senaste åren och som valt att ”kliva av” i väntan på att kraschen ska komma. Med facit i hand kan vi konstatera att de har gått miste om många procents avkastning. Framförallt när obligationsmarknaden dessutom kunnat erbjuda såpass lite då räntorna tryckts ner till noll eller lägre.

Vidga din verktygslåda – förstå teknisk analys

Ett knep för att inte sälja av en aktie för tidigt är att använda sig av trendlinjer och glidande medeltal inom den tekniska analysen. Den tekniska analysen är ett användbart tajmingredskap vid aktieplaceringar och hjälper oss dessutom att inte låta känslorna styra i allt för stor utsträckning. Tanken är att vi agerar i en aktie när den tekniska analysen indikerar köp- eller säljläge, inte när magkänslan och hjärnspökena säger det.

wysiwyg_image

Så länge en aktie håller sig på rätt sida trendlinjen fortsätter vi att ”rida vågen”…

För att lära dig mer om teknisk analys och trendanalys, läs här

Självklart ska hänsyn även tas till den fundamentala analysen då det är bolaget självt och dess utveckling som i slutändan styr huruvida aktiekursen ska gå upp eller ner över tid. Men genom att behärska grundläggande kunskap i teknisk analys innebär det ett extra verktyg i verktygslådan vid beslutsfattning på börsen.

Aktiespararens egna analysprogram Hitta Kursvinnare är ett utmärkt redskap för just detta ändamål.

Läs: Hitta Kursvinnare-skolan

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.