Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-03-17

Rusning till fond som fallit 70%

wysiwyg_image

Från vänster: Jesper Bonnivier, vd Avanza Fonder, Cathie Wood, vd och grundare ARK Invest och Maria Wärn, Chef förvaltning Avanza Fonder

Avanza har lanserat den kontroversiella fonden ARK Innovation ETF på den svenska marknaden. Trots ett fall på 70% sedan toppen har spararna kastat sig över fonden sedan lanseringen för en månad sedan, säger vd Jesper Bonnivier.

Kan du kort förklara fondens strategi?

”Fonden har ett globalt mandat och ska investera i bolag vars produkter och tjänster kan förändra en bransch eller en ekonomi i grunden. Exempel på det är artificiell intelligens, robotisering och energilagring. Fonden investerar just nu ca 90% i amerikanska bolag 

Vilka avkastningsmål har ARK Innovation ETF?

Fonden har inga mål i siffror utan uttrycker det som att fondens mål är att ”leverera långsiktig kapitalökning genom att investera i bolag som leder, utvecklar och gynnas av disruptiv innovation”. 

Fokus ligger alltså på disruptiv innovation, kan du ge exempel på det?

”Det är produkter och tjänster som t.ex. ökar någontings tillgänglighet och gör det effektivare. Spotify är väl ett bra exempel på en tjänst som förändrade hela musikbranschen. Tesla är ett annat, där man utmanat en hel bransch och drivit på övergången till fossilfria bilar.”

Avanzas fond (Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest) är inte en helt exakt kopia av ARK Innovation ETF, utan ska efterlikna den. På vilket sätt skiljer den sig och kan det också ge skillnad i avkastning?

”Vill över tid uppnå samma avkastning som ARK Innovation ETF. Vi får en målportfölj från ARK där det kan vara avvikelser beroende på det europeiska fondregelverket, bland annat avseende koncentration av olika innehav och därför har vi några fler innehav.  Vi har också satt upp hållbarhetkriterier, artikel 8, som vi lägger som ett lager över deras hållbarhetsregler. Det kan också bli så att vi måste ta hänsyn till transaktionskostnader och kanske väntar någon dag med en transaktion.”

Det finns en mängd fonder inom ny teknik. Vad gör ARK unik?

”ARK Innovations ledord är ju att inte vara en ”traditional manager”, de har bara fokus på den här typen av tekniker. De rekryterar också sällan klassisk skolade finansanalytiker, i stället anställs de som har erfarenhet från de olika segment man investerar i. En annan del är transparensen, de lägger ut analyser, publicerar sina innehav frekvent, berättar om fonden i poddar och bjuder in andra för att diskutera innehaven. Avanza vill verka för att kunderna ska förstå vad de investerar i och där passar ARK:s öppenhet bra in.” 

”Fonden är sedan toppen i början av 2021 ned 70% och är sedan dess en av USA:s sämst presterande fonder. Varför vill ni ha den på den svenska marknaden?”

”ARK innovation ETF har givit avkastning i paritet med världsindex sedan starten 2014 men då med betydligt högre volatilitet. Under 2020 när räntorna var låga och riskaptiten hög, utvecklades många bolag som ARK hade i portföljen starkt och fonden gick upp ca 125%. Nu har vi sett det motsatta det senaste året och då har stor del av värdeuppgången försvunnit, men man måste se det ur ett längre perspektiv. Bakgrunden till lanseringen är att vi tror att många svenskar är intresserade av teknikområdena och vill vara med på teknikresan.”

För vilka sparare passar fonden?  

”Man ska ha ett långsiktigt sparperspektiv och kunna tolerera stora kurssvängningar. För den som inte är så riskbenägen finns ju bredare fonder. Många som kommit in i fonden gör det genom månadssparande, vilket vi tycker är en bra strategi.”

Tesla, som handlas till 55 gånger vinsten, är största innehav och kryptovalutabörsen Coinbase Global ett av de större. Tror du småsparare förstår vilken risk en investering innebär?

”Vi gör alltid vårt bästa för att sparare ska förstå var de lägger pengarna i. Det var därför vi hade en omfattande kommunikation i samband med lanseringen, vi skriver ju också att man bör behålla sparandet i minst sju år. Om Tesla och Coinbase är för lågt, för högt eller rimligt värderade finns det som bekant skilda åsikter om.”

Ni har redan, på en månad, över 25 000 som sparar i fonden, med övervikt för unga män. Vad ligger bakom det stora intresset?

”Cathie Wood är en finansprofil som varit en av de mest omskrivna i USA de senaste åren och bland annat blivit utsedd till Bloombergs Best Stock Picker. Det lockar kunder som har intresse av att spara i teknikbolag och fonden finns i Europa bara på Avanzas plattform. Sett till ålder är den mest populär i spannet 31 till 40 år. Men det har bara gått en månad, vi får se hur det ser ut om ett år. Bidragande till intresset är väl också att man får aktiv förvaltning till ett lågt pris, den totala avgiften är låga 0,94%.”

ARK och grundaren Cathie Wood har kritiserats för superoptimistiska uttalanden om allt från Tesla till bitcoins och att vara allt för riskbenägen, bland annat genom att fortsätta köpa aktier som var i kraftigt kursfall. Hur ser du på det, du är inte rädd för att hon har ett bristande omdöme?

”Hon är en investerare som sticker ut och som säger vad hon tycker. Hon är heller ingen rookie, Cathie Wood har 40 års erfarenhet från aktieförvaltning. Jag tycker inte att gå mot strömmen är ett tecken på bristande omdöme hos en förvaltare. Är man aktiv förvaltare handlar ju jobbet om att inte göra som alla andra och att ta risker. Sticker man ut så får man också kritik.” 

Var det ni som initierade samarbetet eller ARK som kom till er? 

”Det var vi. Vi har lanserat en del andra aktiva fonder, bland annat svenska småbolag, och linje med det så vill vi ge våra kunder den unika möjligheten att investera med ARK Invest. Vi frågade också oss själva var vi ville spara i. Så vi slog helt enkelt en signal till ARK och eftersom de inte finns i Europa så nappade de på idén. De visste också vilka Avanza var eftersom de har koll på fintech. I upplägget betalar vi ARK för rådgivning.” 

LÄS MERAnalytikern: Storägaren vill sälja när tillfälle ges

LÄS MERBanken: Köp aktien i raset - vi är inte oroliga

Författare Göran Lind