Aktiespararna

Så hittar du rätt balans

Av Emil Kahi
23 juli 20213 min lästid
Det finns både defensiva och offensiva aktier att spara investera i. Det är viktigt att bygga en portfölj med flera olika inslag som står stabilt över tid.

Att spara offensivt innebär rent praktiskt att du investerar i företag med, beroende på storlek av bolag, högre risk. Aktierna brukar ha en större volatilitet och ibland även lägre direktavkastning.

Investerar du därför i ett sådant företag förlitar du dig till stor del på att företaget kommer prestera, växa starkt och kanske överträffa de ställda förväntningarna som finns i marknaden.

LÄS MER: Så fungerar en aktiesplit

Defensiva aktier

För defensiva aktier kan man säga att motsatsen gäller. I den här kategorin ingår företag med en relativt låg och förutsägbar risk. Att tjäna pengar på bolagens utveckling är i detta fall inte särskilt lönsamt. I stället förlitar man sig på att bolaget delar ut stora vinster i form av utdelning, att det tuggar på rent organisatoriskt och att det även kan hantera svårare tider på ett bra sätt.

Ditt val

Att välja mellan offensiva och defensiva aktier är ett högst personligt val. Offensiva aktier sägs vara bra för optimisten – den som har hopp om diverse bolags och sektorers framtida framgångar. Den defensive investeraren är lite mer pessimistisk och menar att det kanske inte alltid är värt att investera med hög risk. Investerartypen satsar därför i stället i stabila bolag med hög direktavkastning.

Bolag kan vara både defensiva och offensiva. Volvo är ett exempel på ett bolag som kan sägas är både offensivt och defensivt. Verkstadsjätten ingår i OMXS30 och har sett vissa kurssvängningar de senaste tre åren. Samtidigt är verksamheten bred och diversifierad, om än med cykliska inslag, och direktavkastningen ligger på 3,40 procent.

Vill du varken vara optimisten eller pessimisten finns alltid alternativet att investera i båda typerna av aktier. Att diversifiera sina investeringar kan ofta vara ett klokt val då du inte utsätter dig själv för risken att förlora stora delar av dina pengar på samma sätt som du gör annars.

Några exempel

När det gäller offensiva bolag pratar man ofta om bolag inom verkstadssektorn. Här ingår bland annat just Volvo och SKF. Dessa bolag ser ofta mer aggressiva kurssvängningar, även om de inte är lika stora som de som sker på mindre listor, till skillnad från defensiva bolag.

Bland defensiva bolag finns det flera från telekomsektorn, inte minst Tele 2 och Telia, men även bolag som Essity, Swedish Match och dagligvaruhandelsjätten Ica. Här är svängningarna ofta mindre och inte sällan går det att se stadigare utvecklingar med någorlunda högre direktavkastning.

Aktietips

Dela med dig