Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-15

Så fungerar en aktiesplit

wysiwyg_image

När priset på en aktie upplevs som för dyrt kan ett bolag genomföra en aktiesplit. Här är en förklaring av fenomenet.

Själva konceptet är väldigt simpelt. En aktiesplit är en verktyg ett bolag kan använda för att styra kurspriset på dess aktier. Om priset på en kurs upplevs vara för dyr blir många investerare lätt skrämda och avstår från att köpa, något som för bolaget kan vara ett problem.

LÄS MER: Fondgrunder: Vad är en fond?

För att lösa den uppkomna situationen är det troligt att företaget genomför en aktiesplit. Det som faktiskt händer är att bolaget delar på de aktier de har. I en så kallad 1:2 split delas aktierna på hälften, priset sjunker med 50 procent och antalet aktier fördubblas. Detta sänker priset på alla aktier men eftersom antalet ökar behåller du som ägare ditt innehav och förlorar inga pengar.

En annan effekt av spliten är att flera sparare lockas till att köpa vilket är idealt for bolaget.

MISSA INTE: Det bestämmer priset på en aktie

Skulle ett företag istället vilja öka sin aktiekurs kan de göra vad man kallar för en omvänd aktiesplit. Det är den raka motsatsen till en vanlig split. I stället för att dela på en aktie så för man ihop flera aktier.

Ett bolag kan exempelvis göra en 3:1 omvänd split. Det betyder att alla aktier blir tre gånger dyrare samtidigt som antalet aktier minskar med tre gånger och allt värde behålls.

SE ÄVEN: Därför faller aktien efter utdelning

Författare Emil Kahi