Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-02

Det bestämmer priset på en aktie

wysiwyg_image

Vad gör att vissa aktier går bra och andra sämre? Här är några faktorer som sätter agendan för ett bolags kursutveckling.

Förväntningar

När du investerar i ett företag är det förhoppningsvis eftersom du tror att företaget kommer prestera i framtiden, att kursen kommer gå upp och att bolaget kommer dela ut vinst i form av utdelning, något som i sin tur kommer generera en vinst. Dessa förväntningar kan baseras på företagets rapporter, löften och din egen analys. Dessa förväntningar är med och styr priset, är hypotesen att ett bolag kommer gå sämre inom den snara framtiden trots att det går bra just nu kan priset ändå bara relativt lågt.

LÄS MER: Så hittar du rätt sparkonto

Vinster och utdelningar

Ett bolags vinst kan ses som en av grundpelarna av vad som avgör priset på en aktie. Om det exempelvis går väldigt bra för ett bolag och de får in en massa pengar kommer bolagets värde öka och aktiekursen likaså. Motsatt effekt fås naturligtvis om det går åt det andra hållet och bolaget förlorar pengar. Kurspriset påverkas även direkt av vinstutdelningar. Kortfattat kan det sammanfattas som att priset minskar med mängden pengar ett bolag delar ut eftersom bolagets värde har förlorat den summan.

LÄS MER: Därför faller aktien efter utdelning

Räntor och konjunktur

Räntan är också en faktor i vad som bestämmer priset för en aktie. Vanligtvis söker personer aktier med hög avkastning till låg ränta, kombinationens popularitet kan förklaras med att den ger den största möjliga totala avkastningen. Är räntan hög så är det färre som investerar och är räntan låg så är det fler som investerar, och investeringar driver börsen.

I övrigt driver konjunkturen marknaden. I en högkonjunktur ser vi ofta mycket konsumtion vilket innebär att företag säljer mycket produkter och att de därmed tjänar in mycket pengar, något som kan bidra till kurshöjningar. Den raka motsatsen kan vi se i en lågkonjunktur där konsumtionen är låg och företag kanske inte presterar som väntat.

LÄS MER: Grunderna i aktiekunskap

Författare Emil Kahi