Aktiespararna

Så mycket har matprischocken kostat hushållen

Av Jessika Bouveng
7 juni 20242 min lästid
Experten varnar för fler matprisökningar framöver.
Den oberoende sajten Matpriskollens senaste undersökning visar att matpriserna har stabiliserats. Samtidigt konstaterar de att hushållens utgifter ökat kraftigt de senaste två åren.

Priserna på mat steg i snitt med 0,1% i maj jämfört med föregående månad. De varor som sticker ut är choklad och olivolja, även blomkålspriset har dragit iväg.

"Det är blomkål framför allt som blivit mycket dyrare", säger Ulf Mazur till TT.

Mat som blivit billigare

De varor som istället blivit billigare är frukt och bär. Bland annat har bananer, hallon och avokado blivit billigare,

Samtidigt ligger priserna på en fortsatt hög nivå. Totalt sett har priset på mat stigit med 2,4% det senaste året. Enligt sajten har matkostnaderna för svenska hushåll ökat med över 65 miljarder kronor de senaste två åren.

”Det har blivit jättemycket dyrare för folk. När man nu pratar om att det blir bättre, med exempelvis sänkt ränta, ska man komma ihåg att vi fortsatt ligger på en hög prisnivå”, säger Ulf Mazur.

Löfte från matjätte syns inte

Ica lovade tidigare i år en miljardsatsning för sänkta priser. Detta är dock inget som syns i kundernas matkassar enligt Matpriskollen. I stället syns en ökning – 0,4% de senaste månaderna. För andra matkedjor har priserna legat still.

Ulf Mazur säger vidare att hushåll bör räkna med fler prisökningar framöver, bland annat för mejeriprodukter.

LÄS MER: Så mycket stiger bostadspriserna

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig