Aktiespararna

Så mycket stiger hushållslånen

Av Elin Hanspers
28 juni 20241 min lästid
Samtidigt som räntan på nya avtal för bostadslån minskade ökade tillväxttakten för bostadslån för första gången sen mars 2022.

Under maj steg hushållslånen på årsbasis med 0,7%, från maj månads 0,5%. Konsumtionslånen utgjorde 6% av hushållens lån och hade en tillväxttakt på 3,1%.

Bostadslånen utgjorde 83% av den totala utlåningen för hushållen.

”Tillväxttakten för bostadslån ökade för första gången sen mars 2022 och låg i maj på 0,7 procent jämfört med 0,5 procent månaden innan”, säger Anton Bratt, nationalekonom på SCB.

Siffrorna ovan gäller lån från monetära finansinstitut, alltså banker, bostadsinstitut, finansbolag, kommun- och företagsfinansierande institut, monetära värdepappersbolag och monetära investeringsfonder. Bostadslån från så kallade bostadskreditinstitut, som står för 1,1% av hushållens bostadslån, hade en årlig tillväxttakt på -8,4%.

Sjunkande räntor för nya bostadslån

Samtidigt som tillväxttakten för bostadslån från monetära finansinstitut ökade minskade den genomsnittliga räntan på hushållens nya avtal för bostadslån och låg i maj på 4,49%. I april låg räntan på 4,70%. Den genomsnittliga räntan för rörliga bostadslån var 4,56% och räntan på nya avtal med bindningstider mellan 1 och 5 år var i genomsnitt 3,5%.

LÄS MER: SCB: Sex av tio har över 50% belåning på bostaden

LÄS MER: Så blir din bolåneränta i slutet av 2024

Dela med dig