Aktiespararna

Så tror experterna om amerikanska inflationen

Av Elin Hanspers
10 april 20243 min lästid
Amerikanska inflationen följs noga av Federal Reserve.
Eftermiddagens amerikanska inflationssiffror är i fokus under onsdagen.

I en morgonkommentar skriver SEB att dess prognos är att den amerikanska kärninflationen, efter att ha ökat mer än väntat i januari och februari, vände nedåt i mars.

”De fortsatt snabbt stigande hyrorna gör dock att inflationen fortfarande kommer att vara högre än målet. Siffrorna är viktiga för marknader världen över och de senaste dagarna har nervositeten varit påtaglig. Skulle även marssiffran bli överraskande hög kommer Feds räntesänkningsambitioner att ifrågasättas ytterligare med risk för ett surare riskklimat”, skriver banken.

Dock menar SEB att man inte ska vara för snabb med att dra slutsatser, eftersom att det hinner komma fler inflationssiffror innan junibeslutet och för att de hyresökningar som förväntas driva upp KPI inte har lika stor vikt i PCE som är Feds viktigaste inflationsmått.

”Det rekommenderas därmed att inte bara titta på totalsiffrorna utan också på detaljerna när dagens nagelbitare studeras.”

Marknaden tror på en mindre sänkning

Nordea påpekar också i sin morgonkommentar att inflationsutfallen för januari och februari överraskade på uppsidan och att detta har bidragit till att marknaden gradvis prisat bort räntesänkningar från Fed.

”Vid det senaste penningpolitiska mötet tonade dock Fed-chefen Powell ned inflationssiffrorna och sa att det inte förändrar den generella bilden om att inflationen rör sig mot målet ”on a sometimes bumpy path””, skriver de.

Nordea noterar även att marknaden räknar med att kärninflationen faller till 3,7% i mars från 3,8% i februari. I månadstakt väntas kärninflationen uppgå till 0,3% från tidigare 0,4%.

Även Handelsbanken pekar i sin makrokommentar på förhandstipsen i Bloombergs enkät ligger på +0,3%.

”Det brukar inte vara stora avvikelser i amerikanska KPI jämfört med konsensusbedömningar. Det kan ju räcka med tiondelar för att det ska bli marknadseffekter men å andra sidan så kan vi notera att det har varit ganska så kraftigt uppställ när det gäller amerikanska räntor, så det kanske inte riktigt samma känslighet på uppsidan som tidigare jämfört med januari och februari”, säger de i sin morgonrapport.

Fed-protokoll

Under onsdagskvällen kommer också Feds protokoll från senaste FOMC-mötet.

”Det blir intressant att se om de något hökaktigare prognoserna från de individuella ledamöterna också återspeglas i skrivningarna i protokollet. Vi spanar också efter ledtrådar kring hur ledamöterna ser på inflationsriskerna, vad som kan hota räntesänkningarna och hur man ser på QT-politiken, dvs. utvecklingen av Feds balansräkning”, skriver SEB.

LÄS MER: Fed-ledamot ser en sänkning i år - "Men kan bli noll"

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig