Aktiespararna

SBAB: Bostadspriserna steg i juni - sjätte månaden på raken

Av Jessika Bouveng
2 juli 20241 min lästid
Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
I juni månad steg bostadspriserna i Sverige med 0,2% som helhet vilket innebär att bostadspriserna stigit sex månader på raken. Det visar SBAB Booli Housing Price Index. 

Lägenhetspriserna sjönk dock 0,5% medan huspriserna steg 0,6%. Säsongsjusterat steg priserna som helhet med 0,5% vilket visar på en högre beräknad trendökning än maj månad.

Priserna på lägenheter sjönk i fyra av sex regioner och steg i två, mest steg de i södra Sverige. Under 2024 har lägenhetspriserna stigit med drygt 7%.

Steg mer än normalt

Villapriserna steg i fyra av sex regioner och mest steg de i Norra Sverige med 1,8%. De stod stilla i Storstockholm och sjönk i Storgöteborg med 1,9%.

”I juni steg villapriserna betydligt mer än vad som är normalt för årstiden till skillnad från i maj. I likhet med lägenhetssidan blir det nu intressant att följa hur ett troligen uppdämt behov av att byta bostad påverkar bostadspriserna i förhållande till det mycket stora villautbudet”, säger Boije.

Styrräntan påverkar

Robert Boije konstaterar också att bostadspriserna i juni utvecklades lite starkare än vad som är normalt för den här perioden på året.

”Det blir en intressant höst där fortsatta sänkningar av styrräntan kanske kan öka viljan lite till bostadsaffärer samtidigt som ett mycket stort utbud av bostäder rimligen borde verka återhållande på bostadspriserna”.

LÄS MER: Så mycket stiger hushållslånen

LÄS MER: Bostadspriserna fortsatte att stiga i maj

Dela med dig