Aktiespararna

SEB: Företagens optimism backar

Av Finwire/Redaktionen
6 maj 20242 min lästid
SEB:s Företagarindikator vänder ner i maj.
SEB:s Företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, vänder ner i maj med 7 enheter, från plus 16 till plus 9. Detta utgör ett trendbrott efter tre månader av uppgång.

“Den här månaden noterar vi lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism. Även om inflationen talar för att räntesänkningar står för dörren så kanske nedgången återspeglar en mer realistisk bild över hur stort genomslag de väntas få hos hushåll och företag”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Företagarindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling.

I undersökningen ingår tre ekonomiska indikatorer, av vilka två stiger denna gång.

Omsättningen ökar från -8 till -2, och likviditeten från -7 till plus 4. Arbetstiden minskar från plus 2 till plus 1.

Återhämtningen kommer ta tid

“Den här månaden bekräftas den trend vi sett under våren, botten är nådd men den ekonomiska återhämtningen kommer ta tid. Därtill följer likviditeten ett tydligt säsongsmönster som innebär att företagarna fyller på kassan inför sommaruppehåll”, säger Américo Fernández.

Demoskop genomför varje månad undersökningen Företagarindikatorn på uppdrag av SEB. Denna undersökning bygger på cirka 600 webbintervjuer om enmansföretagares syn på omsättning, likviditet, arbetstid och framtidsutsikter. Undersökningen genomfördes under perioden 17-29 april.

LÄS MER: Oväntat svag jobbsiffra från USA

LÄS MER: SEBs nya prognos - så många räntesänkningar blir det i år

Marknadsnyheter

Dela med dig