Aktiespararna

SEBs nya prognos - så många räntesänkningar blir det i år

Av Jessika Bouveng
2 maj 20242 min lästid
Jens Magnusson är chefsekonom på SEB.
SEB tror att Riksbanken börjar sänka räntan i maj och räknar med fyra sänkningar i år och ytterligare tre nästa år. Det skriver SEB i sin senaste konjunkturrapport.

SEB bedömer att en snabbt fallande inflation i Sverige öppnar för en tydlig omläggning av både finans- och penningpolitiken. Det skapar även möjligheter för en stark återhämtning av BNP under 2025. SEB bedömer att BNP-tillväxten kommer att landa på 0,5% i år och 2,8 % nästa år.

SEB tror också att inflationen närmar sig målet.

"Efter en sen start har den svenska inflationsnedgången tagit fart ordentligt. De månatliga ökningstalen för KPIF exklusive energi har varit bland de lägsta bland jämförbara länder, även om säsongsjustering av svensk inflation är vansklig”, skriver SEB.

Banken skriver vidare att man spår att KPIF exklusive energi tillfälligt hamnar en bit lägre än både Riksbankens prognos och inflationsmålet under andra halvan av 2024.

Fyra räntesänkningar i år

Vad gäller räntesänkningar tror SEB på en första räntesänkning nu i maj och totalt fyra sänkningar i år och ytterligare tre sänkningar 2025.

”Vi tror att Riksbanken, mot bakgrund av en fin inflationsutveckling men svag tillväxt och arbetsmarknad, ser skäl att sänka tidigare än både Fed och ECB. Det stora orosmolnet är förstås den svenska kronan men effekten av en redan inprisad räntesänkning ska inte överdrivas. Trycket från politiker och arbetsmarknadens parter att sänka räntan kommer också att vara stort, inte minst på grund av den kraftiga inbromsningen för bostadsbyggandet, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

LÄS MER: Nordea: Därför ska aktier överviktas

LÄS MER: "Tillfällig motvind på börserna"

Dela med dig