Aktiespararna

SEB: Starkare krona allt längre bort på horisonten

Av Jessika Bouveng
17 april 20241 min lästid
SEB spår en fördröjd kronstyrka drivet av globala faktorer.
SEB skriver idag att man ser en fördröjd kronstyrka drivet av globala faktorer. Det är först när Fed väljer att sänka styrräntan som man ser en ljusning.

Förra veckan kom det besked om oväntat höga amerikanska inflationssiffror, vilket försvagade den svenska kronan. Det geopolitiska läget med kriser i Mellanöstern skapar inte heller några vidare förutsättningar för en bättre valuta.

SEB höjer prognosen

I en prognfosuppdatering skriver SEB att banken höjer prognosen för kronkursen mot euron med anledning av att få faktorer nu talar för en positiv miljö för kronan fram till det tredje kvartalet.

Vad som bland annat är avgörande för en starkare kronkurs är när amerikanska Federal Reserve väljer att sänka styrräntan.

”Eftersom Fed nu ser ut att dröja in till början av tredje kvartalet med sin första räntesänkning tror vi också att kronstyrkan dröjer till början av tredje kvartalet”, skriver banken.

Banken spår att en euro kommer handlas till 11,50 kronor under andra kvartalet och 11,15 kronor under det tredje. Tidigare var prognosen 11,15 respektive 11,05 kronor.

LÄS MER: Därför blir svenska kronan återigen semesterns fiende

LÄS MER: Kronan på årslägsta efter KPI

Marknadsnyheter

Dela med dig