Aktiespararna

SEB:s analytiker: Här är bolagen som kan överraska

Av Annelie Östlund
12 april 20245 min lästid
Sju bolag kan bjuda på överraskningar, enligt SEB:s analytiker.
Telekombolag, fordonstillverkare och verkstadsföretag – här är sju bolag som kan skrälla under rapportperioden. Men är det uppåt eller nedåt?

Antalet vinstvarningar har varit få inför den rapportperiod som drar i gång på allvar nästa vecka med Ericsson som levererar rapport för första kvartalet på tisdag, Volvo på onsdag och ABB, Nordea och Tele2 som publicerar siffrorna på torsdag.

Men det betyder inte att perioden kommer förbli fri från överraskningar.

Stefan Cederberg, aktiestrateg på SEB, tror att Traton – fordonsgruppen som inbegriper Scania, Navistar och MAN – är ett av de bolag som kan överraska på uppsidan.

”Traton kan leverera en positiv vinstöverraskning. Det baserar vi på en väldigt bra leveransdata från Scania som är det bolag i Traton-gruppen som har haft absolut bäst lönsamhet. Navistar, det bolag som har den sämsta volymtillväxten, är samtidigt det bolag som har den lägsta lönsamheten. Vinsterna kan alltså komma in bättre än konsensusestimaten tack vare en fördelaktig varumärkesmix”, säger Cederberg och fortsätter:

”Traton har också genomfört strukturella förändringar – framför allt i MAN men även i Navistar – som redan börjat ge effekter och som vi tror har påverkat siffrorna positivt även under första kvartalet.”

Traton handlas för närvarande till P/E 7 baserat på SEB Equities vinstprognoser för 2024.

Ytterligare ett bolag som SEB:s analytiker tror kan överraska på uppsidan är SKF.

”SKF har genomfört en rad förändringar som vi tror kan leda till positiva marginalöverraskningar. Bolaget har bland annat minskat centrala kostnader och flyttat över ansvaret till divisionerna. Man investerar också i effektivisering och automatisering, framför allt i fabriker Europa. Under de senaste fyra åren ligger investeringarna klart över avskrivningsnivåerna. SKF har också i ökad utsträckning fokuserat på lönsam verksamhet och höjt priserna kraftigt i vissa mindre lönsamma verksamheter”, säger Stefan Cederberg.

SKF handlas till P/E 12 baserat på SEB Equities vinstprognoser för 2024.

Även telekombolaget Nokia, som publicerar kvartalsrapporten på torsdag nästa vecka, kan skrälla lite smått.

”Vi tror Nokia har haft betydligt högre intäkter än väntat från patent under första kvartalet. Det rör sig om retroaktiv ersättning från en del kinesiska mobiltelefontillverkare”, säger Cederberg.

Överraskningar på nedsidan

Ericsson, som tappat över hälften av börsvärdet de senast tre åren och som backat 13% sedan årsskiftet, kan samtidigt överraska på nedsidan, tror SEB:s analytiker.

”Vi tror på kraftig, negativ motvind i nästan alla regioner. Indien – som hade en väldigt snabb utbyggnad 2023 – var en positiv drivkraft förra året. Men det finns tecken på att tillväxten i den regionen kommit ned. Samtidigt ser vi inga tecken på att USA-marknaden tagit fart. Där tror vi att operatörerna kommer att fokusera på kassaflöden. Och kontraktet som Ericsson fick med AT&T i slutet av förra året kommer inte ge någon större effekt förrän under andra halvåret.”

Byggmax – som precis som Ericsson tappat över hälften av börsvärdet de senast tre åren – spås också gå en trist vår till mötes.

”I grund och botten är marknaden för Byggmax fortsatt svag. Ovanpå det har vi haft ett kallt första kvartal vilket gör att konsumenterna inte lockas att sätta i gång trädgårds- och renoveringsprojekt.”

Det Byggmax eventuellt har att säga om påsken kommer inte heller vara några glädjerapporter, spår Stefan Cederberg.

”Normalt är påsken en drivkraft, men även påsken har varit kall.”

Även fritidsproduktbolaget Thule och hjälmteknikbolaget Mips kan komma med negativa överraskningar i kvartalsrapporterna.

”När det gäller Thule och Mips handlar det egentligen om samma sak – på cykelområdet ser vi tecken på att det krävs fortsatta lageranpassningar. Första kvartalet är ett införsäljningskvartal till återförsäljarna. Och vi tror att återförsäljarna kommer avvakta och vänta på att säsongen sätter i gång under maj och juni”, säger Stefan Cederberg.

Råvarupriser i fokus

Mer generellt tycker SEB:s aktiestrateg att det finns anledning att fundera över den senaste tidens råvaruprisuppgångar. Såväl priserna på koppar och zink som på guld och silver, har pekat uppåt.

”Det har varit ganska breda uppgångar som skulle kunna indikera att det tagit fart i den kinesiska marknaden. Nu spekulerar jag, men om det skulle börja komma kommentarer om att bolagen ser lite bättre efterfrågan från kinesiska fabriker skulle det kunna påverka många tillverkande bolag – allt ifrån SKF till Atlas Copco, Hexagon och så vidare. Sedan har Kina också indirekt en stor betydelse för bolagen som har exponering mot Europa då många kunder i Europa säljer till kinesisk industri.”


Kursutveckling i år3 år
Ericsson-13%-54%
Nokia9%5%
Traton68%71%
SKF8%-15%
Byggmax-4%-55%
Thule10%-24%
Mips2%-45%

LÄS MER: Dags för rapportsäsongen – detta blir viktigast att hålla ögonen på

LÄS MER: Handelsbanken köprekar Stockholmsbörsens råvarubolag

MarknadsanalyserEricssonTratonSKF

Dela med dig