Aktiespararna

Semesterdestinationerna svenska kronan räcker längst till

Av Jessika Bouveng
7 maj 20242 min lästid
Här får du mest valuta för pengarna.
Sommaren 2023 var trist för många svenska semesterfirare när det i princip bara regnade och var oväder. Att boka en utlandssemester för att garantera soltimmarna är därför förståeligt.

Vad som då kan vara bra att ha i åtanke för att resan inte ska bli för dyr är att se över valutakurserna. DI har undersökt vilka länder som kan vara bra att undvika med den svenska kronan.

I Europa står sig den svenska kronan dåligt gentemot pundet i England och zlotyn i Polen. Tittar man istället utanför Europa är USA och Mexiko dyra destinationer.

”Dollarn har varit en av vinnarna på slutet efter att förväntningar om amerikanska räntesänkningar har minskat. Sen går det rätt bra i amerikansk ekonomi vilket också gynnar dollarn som stärkts mot de flesta valutor”, säger SEB:s valutastrateg Johan Javeus.

I Mexiko har både en hög inflation i kombination med en stärkt valuta gjort det dyrare för svenskarna och den svenska kronan.

Lira och yen fördelaktiga valutor

Vill man åka till länder med lite mer fördelaktiga valutor ger istället strategen Turkiet och Japan som tips. Den turkiska liran har backat 36% mot kronan under ett år. Att ha i åtanke är dock att den turkiska inflationen har varit högre än den svenska. Av den anledningen är det inte så billigt som man kan tro.

Sett till helheten är Japan ett av de mer prisvärda alternativen om man jämför med föregående år.

”Den japanska yenen har nått sina svagaste nivåer sedan början av 1990-talet, så här räcker kronan absolut längre än för ett år sedan.”

LÄS MER: Därför blir svenska kronan återigen semesterns fiende

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsanalyser

Dela med dig