Aktiespararna

SHB: Köpläge i skidbolaget

Av Elin Hanspers
15 mars 20242 min lästid
Skistar har sedan några år riktat in sig på att bli ett året-runt-företag .
Handelsbanken höjer Skistar till köp men sänker Dustin och Investor.

Handelsbanken höjer sin kortsiktiga rekommendation för skidbolaget Skistar från behåll till köp. Den långsiktiga rekommendationen dras också upp, från market perform till outperform.

Banken skriver att sådant som högre beläggning i fjällanläggningar under lågsäsong, bättre kostnadskontroll och prishöjningar väntas driva intäkter och resultat högre i det längre perspektivet.

”För innevarande och nästa räkenskapsår bedömer vi att den årliga vinsttillväxten blir cirka 20 procent. Baserat på vår prognos för 2024/25 handlas Skistar till ett P/E-tal om 18,5x, vilket är attraktivt givet utsikterna. På tre års sikt ser vi en kurspotential över 40% i Skistar.”, skriver de.

Bolaget ses samtidigt som motståndskraftigt mot ökade räntekostnader och inflation på grund av att kundbasen till stor del består av medel- och höginkomsttagare.

Sänker Investor och Dustin

Samtidigt sänker banken sina rekommendationer för såväl investmentbolaget Investor som it-bolaget Dustin.

Vad gäller Investor skriver SHB att substansrabatten har minskat från nära 13 till 5,8% sedan de presenterade bokslutet för 2023 i mitten av januari. Dessutom har SHB en ljum syn på lejonparten av Investors portfölj av noterade. Banken sänker sin långsiktiga rekommendation outperform till market perform. Den kortsiktiga rekommendationen är även fortsatt behåll.

Vad gäller Dustin sänks den kortsiktiga rekommendationen från behåll till sälj. Den långsiktiga rekommendationen market perform behålls. Banken skriver att aktien har rusat sedan förra årets nyemission och att aktien nu värderas med en premie om 10% mot jämförbara Atea. Dock är skuldsättningen fortsatt hög och det kan dröja innan efterfrågan förbättras.

LÄS MER: Banken: Slå till på välpositionerade småbolaget

LÄS MER: Banken: Här är våra sex småbolagsfavoriter


Dela med dig