Aktiespararna

"Signifikant kurspotential från nuvarande nivåer"

Av Eric Emanuelsson
30 augusti 20233 min lästid
Paul Fischbein är vd på Revolutionrace.
Ålandsbanken upprepar sin positiva syn på Revolutionrace efter bolagets Q4-rapport och ser "en signifikant kurspotential från nuvarande nivåer."

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

RVRC Holding, mer kända som Revolutionrace, kom med sin Q4-rapport i mitten på augusti.

Ålandsbanken konstaterar i en ny analys att de står fast vid sin positiva syn på bolaget.

"Vi räknar med en stabil utveckling under de närmaste kvartalen och ser den långsiktiga potentialen i bolagets affärsmodell som intakt", skriver banken.

Faktorerna som belastade rörelseresultatet

Revolutionrace rapporterade intäkter på 362 MSEK och ett rörelseresultat på 68 MSEK för Q4 (april-juni), vilket Ålandsbanken skriver var något i underkant av bankens estimat och även konsensus.

Den underliggande bruttomarginalen låg på 74,3%, vilket var 250 baspunkter bättre än vad Ålandsbanken räknat med.

"Men en marginalmässigt ofördelaktig kanalmix, ökad marknadsföring och högre kostnader relaterade till nya marknader (USA, Kanada med flera) belastade rörelseresultatet mer än vi kunde förutse", skriver Ålandsbanken.

Banken skriver vidare att försäljningen i Norden dämpades av ihållande lagerkorrigeringar med kraftigt reducerade priser på friluftsartiklar, där "RVRC valde att inte delta i priskriget fullt ut".

Analytikerna tror inte att målet nås

Bolaget hade dock en bra utveckling i länder som Tyskland, Österrike och Schweiz, samt Nederländerna, vilket bidrog till att Q4 kunde visa en organiskt tillväxt med 5% jämfört med samma period förra året.

Ålandsbanken skriver att ingen analytiker räknar med att RVRC når sina försäljnings- och marginalmål på 2 mdr kronor respektive 25% innevarande räkenskapsår, och banken är också osäkra på om bolaget klarar av målet, mycket på grund av marknadssituationen, men man utesluter det inte.

Attraktiv värdering och bra kurspotential i Revolutionrace

När det kommer till värderingen av Revolutionrace så tycker Ålandsbanken att den är attraktiv, på P/E 13,5x och EV/EBIT 9,6x räknat på innevarande år.

"Vi ser utrymme för såväl högre multiplar som estimat under de närmaste kvartalen, och därmed en signifikant kurspotential från nuvarande nivåer", skriver banken och fortsätter:

"Vår bedömning är att den långsiktiga potentialen för tillväxt med starka marginaler är intakt och vi är positiva till bolagets modell med lönsam tillväxt där expansion på nya marknader ska bidra till resultatet från första dagen och stegvis breddning av sortimentet inom friluftsvis. Det skapar förutsättningar för en uthålligt hög avkastning på eget kapital och växande dividender vilket motiverar en positiv syn på RVRC Holding".

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: Strategichefen - då kommer utbombade sektorn gå som f-n

LÄS MER: Analytikern: Två kvalitetsbolag att hugga vid nästa dipp


Dela med dig