Aktiespararna

Strategichefen: Då kommer utbombade sektorn "gå som f-n"

Av Annelie Östlund
30 augusti 20237 min lästid
Martin Guri, strategichef på Kepler Cheuvreux.
Vinsterna stiger med mer än 10 % nästa år spår analytikerna efter Q2-rapporterna. Men vinstestimaten kommer att justeras ned under hösten, spår strategichefen Martin Guri som också tror att en viss sektor kommer ”gå som f-n” när Riksbanken börjar sänka räntan.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

När majoriteten av Stockholmmisbörsens bolag rapporterat för andra kvartalet, och analytikerna kalibrerat Excellarken, står det klart att prognoserna för nästa års aggregerade vinster har skruvats ned ett par procent jämfört med nivåerna innan rapportperioden. Det visar data från Infront.

Men den genomsnittliga nedjusteringen är måttlig med de flesta mått mätt och fortfarande spås vinsterna (resultat före skatt) växa med 12 % under 2024 jämfört med innevarande år.

För optimistiska prognoser

Martin Guri, strategichef på Kepler Cheuvreux, tror att de liggande prognoserna kan vara alltför optimistiska.

”Man kan nog räkna med att vinsterna stiger nästa år. Men generellt tror jag att de konjunkturkänsliga bolagen – som verkstadsbolag och byggbolag – kommer att vara lite mer försiktiga vad gäller utsikterna i Q3-rapporterna. Och då kommer prognoserna att sänkas ytterligare. Det brukar se ut så att prognoserna sänks i två, tre steg innan det är klart. Så det kommer mer”, säger han.

Bottenkänning hos vissa bolag

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, tror samtidigt att vissa bolag kan ha det värsta bakom sig.

”Jag tycker man kan utläsa av Q2-rapporterna att konjunkturen försämras ganska brett. Samtidigt börjar en del företag – de som drabbades tidigast av nedgången – ana en bottenkänning. Och då tänker jag bland annat på konsumentvarubolag som Thule, Dometic och Husqvarna. De bolagen har sannolikt den sämsta tiden bakom sig medan det fortsätter att försämras för aktörer inom exempelvis bostadsbyggande”, säger han.


Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Bolagen vars Q2-rapporter överraskade mest på nedsidan var utan konkurrens skogsbolagen.

”Försämringen för skogsbolagen har varit dramatisk och nedgången under andra kvartalet var kraftigare än vi hade räknat med. Bolagen har drabbats av lägre volymer och lägre priser på massa, papper, kartong och sågade trävaror – rubbet! På kort tid har bolagen gått från rekordmarginaler till krismarginaler. Ovanpå på det håller man på att anpassa lagren, säger Esbjörn Lundevall.

Skogsbolagen nära botten

Efter Q2-rapporterna har vinstestimaten (resultat före skatt) för SCA, Stora Enso, Holmen och Billerud hyvlats ned rejält. Prognoserna har i snitt sänkts 54 % för innevarande år och 16% för nästa år.

”Vi tror att skogsbolagen befinner sig nära botten men att sektorn kommer att prestera svagt hela det här året. Samtidigt som vi har justerat ned våra prognoser för 2024 kommer vinsterna bli bättre nästa år, jämfört med innevarande år”, säger Lundevall.

Att det är mörkt i skogen syns inte minst på aktiekurserna. Sämst har Billerud gått med en nedgång om 32 % i år.

Kan vara läge för bottenfiske

Det är så illa att Martin Guri frågar sig om det kan vara läge för bottenfiske.

”Alla hatar skogsbolagen och det ser jättedåligt ut. Jag skulle säga att det är sektorn som börjar se intressant ut.”

Bland byggbolagen har JM och Peab fått sänkta prognoser för nästa år.

”Bolagen har tunna orderböcker och vi ser knappt några byggstarter”, säger Martin Guri.

Samtidigt som skogsbolagen och byggsektorn stretat i motvind har de stora industribolagen trotsat alla dystra profetior om försvagad konjunktur. Aktierna har agerat draglok på börsen och bäst har ABB, Alfa Laval och Atlas Copco gått med uppgångar på 32 %, 25 % respektive 21 % (A-aktien) under innevarande år.

Tror på nedjusteringar för industribolagen i höst

Efter rapportperioden har vinstprognoserna för ABB, Alfa Laval, Atlas Copco, Sandvik, SKF och Volvo höjts med i snitt 2 % för såväl 2023 som 2024 enligt data från Infront.

”Där är man nog lite för optimistisk skulle jag tro, säger Martin Guri som tror att vi kommer få se nedjusterade prognoser i höst.

”Om man bortser från att kronan har fortsatt att försvagas skulle jag säga att förväntningarna på industribolagen snarare sänkts lite efter rapportperioden. Vi ser att vissa slutkundssegment har börjat vika”, säger Esbjörn Lundevall.

Bankerna lever i den bästa av världar

Storbankerna lever samtidigt i den bästa av världar. Vinstestimaten för Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea har höjts med i snitt 9 % för innevarande år och 5 % för 2024.

”Inte oväntat. Bankerna gynnas av höjd styrränta och Riksbanken kommer att höja räntan ännu en gång – och hålla kvar den på en högre nivå ett bra tag till. Bankerna befinner sig i en ’grace period’”, säger Martin Guri.

När det gäller fastighetsbolagen har SEB:s analytiker valt att fokusera på ”den rullande rörelsen”.

”Värdeförändringar, både positiva och negativa, får man titta på separat – i samband med att man tittar på balansräkningen. Annars kan det bli väldigt missvisande. Och tittar vi på hyresutvecklingen så var rapporterna överlag ganska bra. Vi har höjt vinstestimaten – exklusive värdeförändringar – för 2024 för de fastighetsbolag som vi bevakar”, säger Lundevall.

Värt att notera är att banken inte följer det kraschade fastighetsbolaget SBB.

"Fastigheter kan bli den bästa sektorn 2025"

Många fastighetsbolag har samtidigt bjudit sina investerare på trista kursresor, och Martin Guri tror inte på någon snar vändning.

”Men – så fort Riksbanken börjar sänka kommer det att gå som f-n. Jag tror fastigheter kan bli bästa sektorn 2025”, säger han och fortsätter:

”Di skriver att utlänningar flyr Stockholmsbörsen. Jag kan säga att det stämmer. Inte en käft vill vara i Sverige. Det är för konjunkturkänsligt, det är för mycket bostäder, det är för hög räntekänslighet och kronan är svag. Men utlänningarna är marginalköpare och triggern blir att Riksbanken sänker räntan vilket underlättar för fastighetsbolagen. Då kommer utlänningarna tillbaka, går in i fastigheter och då stärks också kronan.”

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: Två kvalitetsbolag att hugga vid nästa dipp

LÄS MER: Bankens nya favorit - aktien som kraschade

Börsanalyser

Dela med dig