Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-30

Sju köpvärda aktier enligt strategin

wysiwyg_image

Det är dags att titta närmare på ett gäng aktier enligt den tekniska analysindikatorn.

När är det bästa tillfället att köpa aktier? Enligt ett klassiskt börsproverb så är det ”(Buy) when there is blood in the streets” – alltså när det ser som värst ut. Ett annat känt börsuttryck är ”Buy the fear, sell the greed”. På svenska: ”köp rädsla och sälj girighet”.

Låt oss nu presentera Fearzone. Nej det är inte namnet på en actionfilm utan en zon som vi använder som indikation på att börsen tryckt ner en aktie för mycket. Tanken är att Fearzone ska visa oss att aktien fallit till en nivå där det snarare är rädsla än sunt förnuft som styr utvecklingen.

Här kan du lära dig allt om grundläggande teknisk analys

Våga vara contrarian?

Det är klokt att köpa när det är som mörkast. Det är då alla som inte tidigare sålt säljer, och inom kort finns det inga säljare kvar. Inga säljare innebär bara köpare och stigande aktiekurser. Problemet är att vi inte kan fastställa när det ser som mörkast ut förrän det börjat bli ljusare, och då är det ju försent. 

Tanken är inte att en aktie ska köpas bara för att den kommer in i sin Fearzone. Fearzone karakteriseras ofta av rädsla och volatilitet. I en sådan miljö gör sig t ex de jämviktspendlingsbaserade strategierna bra. Den skattade årsavkastningen är ca 15 till 30 procent beroende på i vilken miljö marknaden befinner sig.   

I dessa sju aktier är det köpläge enligt Fearzone:

  • Nibe
  • Husqvarna
  • Fenix Outdoor
  • SOBI
  • Assa Abloy
  • Elekta
  • Ericsson

Grafer för samtliga aktier finner ni längre ner i artikeln.

Aktiespararnas egna analysprogram Hitta Kursvinnare är ett utmärkt verktyg för den tekniska analysen och är med sin alarmfunktion användbar för den som inte vill eller kan lägga för mycket tid vid skärmen och hålla koll på när trendvändningar sker i en aktie.

För den som vill lära sig mer om Fearzone och andra tekniska indikatorer rekommenderas att läsa boken Framgångsrik Aktiehandel – 10 vinnande strategier (köp boken här), skriven Johnny Torssell, Peter Nilsson och Johan Hellström.

Författarnas kommentarer

Johnny Torssell: ”Fearzone fungerar på samma sätt som ett trendfilter. Båda syftar till att höja förutsättningarna för aktiehandlaren. Med Fearzone har vi ett verktyg som fungerar bra också i en negativ marknadsfas.”

Johan Hellström: ”Att vara contrarian tilltalar min personlighet. Det är dock viktigt att inte vara det för sakens skull, utan säkerställa att det medför en edge. Att gå emot varenda rörelse eller trend är förödande.”

Peter Nilsson: ”Med tanke på din kommentar Johan: Vad vi ser är att det klart och tydligt är klokt att följa med trenden. När trenden gått för långt så ökar volatiliteten och därmed kan vi gå både med att volatiliteten ökar.”

Nedan finner de sju aktiernas kursgrafer där de gula "boxarna" markerar Fearzones

wysiwyg_image

Nibes aktiekurs ett år tillbaka.

wysiwyg_image

Assa Abloys aktiekurs ett år tillbaka.

wysiwyg_image

Ericssons aktiekurs ett år tillbaka.

wysiwyg_image

Elektas aktiekurs ett år tillbaka.

wysiwyg_image

Husqvarnas aktiekurs ett år tillbaka.

wysiwyg_image

Fenix Outdoors aktiekurs ett år tillbaka.

wysiwyg_image

SOBI:s aktiekurs ett år tillbaka.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.