Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-14

Smålandsportföljen som utklassar börsen

wysiwyg_image

Utsikt över Huskvarna och Jönköping i Småland – där bolag skapat fin avkastning åt sina aktieägare.

Har du varit långsiktig, spritt riskerna och satsat på börsnoterade aktier från landskapet Småland har dina investeringar ökat kraftigt i värde.

Gnosjö-, Växjö- och Jönköpingsandan.

Hela Småland har skapat sig ett rykte om att ha en stark företagskultur, ett skickligt entreprenörskap och flera bolag som blivit dominerande världen över härstammar från landskapet.

Ingvar Kamprads möbeljätte Ikea är den kanske mest välkända skapelsen från Småland. Men även de börsnoterade bolagen har tagit stora positioner – och i de flesta fall skapat stora värden åt sina aktieägare.

Kör över börsen

Aktiespararen har sammanställt en likaviktad portfölj med 15 småländska aktier. Utvecklingen har satts i ett femårigt perspektiv. Avkastningen uppgår sammanlagt till 198 procent, att jämföra med 62 procent för SIXRX-index och 16 procent för OMXS30.

12 av 15 bolag på listan har slagit SIXRX med besked. Allra bäst har det gått för redovisningsbolaget Fortnox från Växjö som klättrat hela 927 procent. Xano, industrikoncernen från Jönköping, kvalar in på en andraplats med en uppgång på över 342 procent.

MISSA INTE: Nyförvärvets bästa spartips: ”Fokus på Småland”

Även robotstängselbolaget Troax och friluftsfokuserade Thule, båda från Hillerstorp, ellinstallationsinriktade Garo, Gnosjö, småspararfavoriten Nibe, Markaryd, och teknikhandelsbolaget OEM, Tranås, har alla stigit över 200 procent senaste fem åren.

 – Vi har gått från att vara ett litet företag i Markaryd och Sösdala till att bli betydligt större genom expansion och finnas över hela världen. Utan att vi har tappat vår själ. Vi har lyckats skapa en stark kultur. Det är inte bara i Markaryd, utan på alla andra orter där vi verkar. Det handlar om att få de anställda att trivas och jobba bra tillsammans, sa Nibes vd Gerteric Lindquist i en intervju med Aktiespararen i juni 2018.

LÄS OCKSÅ: Långsiktighet värd miljarder: ”Enorm glädje”

Se hela Aktiespararens sammanställda likaviktade portfölj här

wysiwyg_image

En likaviktad portfölj med 15 smålandsbolag (gul linje) jämfört med OMXSPI (blå linje) över 5 år.

Tar vi även hänsyn till utdelningar blir skillnaden än större, vilket nedanstående tabell visar:

wysiwyg_image

Fotnot: Siffrorna hämtade 23 juli 2019.

Aktiespararen har satt samman en portfölj med 15 av de största bolagen i Småland sett till dess börsvärde och tittat på utvecklingen fem år tillbaka för varje enskild aktie.

Bland andra börsnoterade bolag, som inte togs med i sammanställningen, från landskapet återfinns bland andra Ages Industri, Bergs Timber, Electra, Itab, JLT, Rejlers, Sensys Gatso Group och Profilgruppen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.