Aktiespararna

Snabbguide: Så köper du bitcoin

Av Redaktionen
8 december 20234 min lästid
Hur man köper bitcoin är en till synes enkel fråga – men som har många olika svar.
Det är många som köper bitcoin och andra krytovalutor. Men det finns hundratals olika handelsplatser och många är oseriösa och tar alldeles för dyra avgifter. Det bästa är därför att hålla sig till etablera handelsplatser.

Hög risk i bitcoin

Alla finansiella placeringar innebär risk. Bitcoin hör till de mer riskabla instrumenten. Avkastningen har långsiktigt varit hög men från slutet av 2021 till slutet av 2022 tappade den 75% av värdet. De allra flesta kryptovalutorna har heller inget direkt underliggande värde på det sätt som till exempel aktier eller fonder har.

  • Före en investering är det därför viktigt att ställa sig ett antal frågor:
  • Förstår du vad du vill köpa?
  • Hur skulle du reagera om priset gick ned?
  • Hur mycket pengar har du råd att riskera om det värsta händer?
  • Klarar din privatekonomi att bära den förlusten?
  • Att spekulera i olika finansiella tillgångar kan både vara spännande och potentiellt lönsamt – men glöm inte bort att du riskerar ditt kapital även om uppsidan lockar. Var försiktig.

Krypovalutan direkt eller som derivat

Vill du enbart ha prisexponering för att komma åt prisuppgången eller vill du äga riktiga bitcoins som kan användas i transaktioner vid ett senare tillfälle? Svaret på denna fråga påverkar vilken handelsplats du ska välja.

Om du enbart vill ha prisexponering kan du köpa derivat på bitcoin som finns tillgängliga hos nätmäklare som Avanza och Nordnet. Derivaten kan du, likt aktier och fonder, äga i ett investeringssparkonto (ISK) eller i en traditionell depå.

Denna väg ger en ”syntetisk” exponering mot bitcoin och följaktligen kan du inte göra transaktioner i bitcoinnätverket. Å andra sidan slipper du allt krångel kring plånböcker och säker förvaring av dina bitcoins. Läs mer om hur certifikatet fungerar på XBT Providers hemsida här: https://www.xbtprovider.com/ (https://www.xbtprovider.com/)

I början av 2024 sade också den amerikanska finansinspektionen, SEC, ja till börshandlade fonder med bitcoin som underliggande värde. Om det blir ok även från Finansinspektionen är tveksamt, inställningen är att kryptotillgångar är alldeles för riskfyllda för att släppas fria på de finansiella marknaderna.

Om du har en längre placeringshorisont än den kortsiktiga placeraren och tror på bitcoin eller andra kryptovalutor som internationellt betalningsmedel och långsiktig värdebevarare kan du köpa ”riktiga” bitcoins.

Det kan man till exempel göra via svenska plattformen Trijo eller Safello. De erbjuder ett också wallet där du kan förvara dina valutor.

Långsiktig investering eller betalningsmedel?

Efter att du har gjort stegen och har bitcoins i din besittning blir sista frågan: vad gör du nu?

Om du tror att värdestegringen kommer fortsätta väljer du att inte göra någonting. Du ”sitter” på ditt innehav tills prisuppfattningen förändras. Ungefär som en ”buy and hold”-strategi för dina favoritaktier – du köper för att behålla dessa.

Om du istället vill spendera dina bitcoins kan du leta runt på nätet efter butiker och andra som accepterar bitcoin som betalningsmedel. Exempel på näringsidkare som accepterar bitcoin är resesajten Expedia, svenska Webbhallen och Tesla.sportbilsföretaget Lamborghini. Om du vill sälja kan du vända dig till samma plats där du köpte dina bitcoins, exempelvis via Safello.

Denna snabbguide ger en snabb introduktion – men samtidigt finns självklart flera faktorer att ta hänsyn till och vi uppmanar alla som är intresserade av marknaden att fortsätta sina självstudier.

Lycka till med investeringarna - men kom ihåg att handel med bitcoin är mycket riskabelt och glöm inte bort att använda ditt sunda förnuft.

Förklarande artiklar

Dela med dig