Aktiespararna

Söderberg: Aktierna som klarar turbulens

Av Redaktionen
4 september 20192 min lästid
Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg tipsar om ett gäng bolag som kan hantera och fortsätta skapa avkastning i tuffa tider i SvD Näringsliv.

Stabilitet, god och trygg intjäningsförmåga, diversifiering, starka kassaflöden och kontinuerliga utdelningar.

Det är ett antal egenskaper som aktier som ska ha möjligheter att stå pall när konjunkturen viker och riskaptiten försvagas bör ha, enligt Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg.

För SvD Näringsliv har han listat flera bolag som kan vara intressanta att ha i sin portfölj när sentimentet är lite tristare.

Här är favoriterna

AAK, producent av fett- och vegetabiliska oljor, fastighetsbolagen Wihlborgs och Hufvudstaden och fastighetsskötselsbolagen Coor och Bravida uppskattas av Carl-Henrik Söderberg.

Förklaringarna återfinns i allt från ocykliska kvaliteter till låga räntelägen och inte minst att affärsmodellerna inte lider särskilt mycket av en sämre konjunktur.

Skogskoncernen Holmen, livsmedelsbolagen Ica Gruppen och Axfood, hälsovårdsaktören GHP Speciality Care och investmentbolaget Lundbergföretagen gillas också av analytikern.

Holmen, med just Fredrik Lundberg som huvudägare, har en bra direktavkastning, robust balansräkning och viktiga realtillgångar medan Lundbergföretagen har en väldiversifierad portfölj av börsnoterade innehav plus exponering mot fastighetssektorn.

Ica och Axfood har starka marknadspositioner, generösa utdelningar och produkter som konsumeras i alla omvärldsväder. I GHP ser Carl-Henrik Söderberg ett bolag med attraktiv spetskompetens som har förutsättningar för att bli uppköpt.

Dela med dig