Aktiespararna

Söderberg: Därför ska du nobba bankaktier

7 januari 20204 min lästid
Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg.
Vilket utdelningsbolag kan vara intressant? Hur kommer handelskriget att utveckla sig? Vad krävs för ett starkt 2020 på börsen? Läs ikapp medlemschatten med Aktiespararens analytiker Carl-Henrik Söderberg.

Nils: Är det läge att köpa bank?

Carl-Henrik Söderberg: Nej, det tycker jag nog inte, Nils. Ur ett värderingsperspektiv ser bankaktierna absolut lockande ut, men jag tror fortfarande risken är på nedsidan vad gäller vinsterna. Ökade compliance-kostnader (i spåren av penningtvättsskandaler), ökad konkurrens från fintech samt att jag tror att räntorna kommer vara fortsatt låga och därmed plåga bankernas räntenetton är tre argument emot bankerna. Lägg därtill att vi befinner oss i slutet på en lång och utdragen konjunkturcykel, en period som historiskt inneburit att bankaktier börjar prestera svagt då marknaden börjar prisa in ökade kreditförluster. Det kommer nog inte vålla några problem i det kortare perspektivet men samtidigt är det svårt att se någon accelererande lånetillväxt i nuvarande klimat. Med risk för sämre vinster är också utdelningsandelen hotad. Det är inte bra för en sektor där kanske främsta köpargumentet är just den höga direktavkastningen.

Emma: Vilket utdelningsbolag har du helst i portföljen just nu?

Carl-Henrik Söderberg: Hej Emma! Ett bolag som jag tycker gör det bra operationellt och som även erbjuder dig som placera en hög utdelning är Coor, verksamt inom fastighetsskötsel. Det är en bransch som inte påverkas nämnvärt av en sämre konjunktur och det är en affärsmodell med låg risk med långa kontrakt (förutsägbarhet) och där kapitalbindningen är låg.

Kassaflöden och utdelningar tenderar att gå hand i hand, så det faktum att Coor uppvisar stabila kassaflöden medför också att de kan erbjuda oss investerare stabila utdelningar.

Vi väntar oss en utdelning på åtminstone 4 kronor per aktie, en direktavkastning på goda 5 procent.

Bengan: Är inte börsen för dyr efter den senaste tidens uppgångar? Läge att backa tillbaka?

Carl-Henrik Söderberg: Morsning Bengan! I absoluta tal kan börsen anses lite dyr men i relativa termer, om vi tänker oss obligationer, är det snarare där vi ser bubbeltendenser.

Sedan krävs det så klart vinsttillväxt för att börsbolagen ska infria den lite högre värderingen vi sett på slutet i spåren av den ökade optimism som föreligger kring konjunkturen.

Det krävs också sannolikt att vi ser ett fortsatt positivt nyhetsflöde kring handelskriget, stabiliserande makroindikatorer och mer optimistiska framtidsutsikter från börsens vd:ar i samband med nästa rapportperiod för att inte börsen ska tappa orken.

Mia: Hur orolig är du för handelskriget?

Carl-Henrik Söderberg: Hej, Mia! Trots att handelsdiskussionerna går åt rätt håll så ska vi nog inte bli alltför bekväma med situationen. Och även om de flesta förväntar sig ett handelsavtal mellan de två stormakterna kan mycket fortfarande hända. Marknaderna visar gång på gång för sårbarheten i negativa uttalanden från någon av parterna. Känslan är snarare att lugnet bara finns på ytan och att det inte krävs så mycket motvind för att åter orsaka börsturbulens.

Klasse: Hur tycker du att man ska tänka kring upptakten av börsåret 2020? Våga vara fortsatt optimist?

Carl-Henrik Söderberg: Hej Klasse! Jag tycker absolut att det finns goda förutsättningar för att börsen ska fortsätta sicksacka sig vidare norrut. Argument för ett sådant scenario finner vi främst i en minskad risk för global recession, framsteg i handelskonflikten mellan Kina och USA, minskad sannolikhet för ett kaosartat brexit och kanske framför allt för att världens största centralbanker nu åter stimulerar ekonomin i tandem.

Å andra sidan, bär med dig att den senaste tidens börsuppgång vilar på en bräcklig återhämtning av den globala konjunkturen och som sparare bör man vara förberedd på en volatil börs.

Spara smart

Dela med dig