Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-14

Spännande aktier i omtalade sektorn

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 5 2019.

Det finns många bolag med klimatfokus. Bränsleteknikföretaget Triboron steg över 90 procent vid handelspremiären på Nasdaq First North häromveckan.

Bränsleteknikföretaget Triboron steg över 90 procent vid handelspremiären på Nasdaq First North häromveckan. Det finns många beprövade och innovativa bolag med klimatfokus. Årsredovisningssäsongen är kommen med chans att djuploda i teknik, marknad, strategier och prestationer.

En kul läsning är Minesto som utvecklat en med propeller och turbinförsedd drake som förankras på havsbotten. Den ”flyger” fort i en åttaformig bana och genererar tusen gånger så mycket el jämfört med ett stillastående i långsam havsström.

Projektet stöds från EU och Wales där en första, men ensam, drake i kommersiell skala installerats. Fler ska sjösättas där och ett kontrakt har tecknats på Färöarna med plan att snart installera två drakverk.

Minst tre klimatsmarta bolag har gått till börsen. Azelio, i december, omvandlar solenergi till elektricitet via fokuserande speglar som värmer en aluminiumlegering fungerande som energilager och i sin tur tappas på värme för att driva en stirlingmotor som snurrar en generator som ger el. Dagtid körs motorn på sol och 13 timmar eller nattetid på energilagret. Batterier är dyra. Värmelagring är inte det, men fyller samma funktion. Ett fullskaligt projekt byggs i Marocko och intresse finns på flera håll i solbältet inklusive Kina.

I mars noterades Ferroamp med en smart omvandlare av likström till växelström eller vice versa, som effektiviserar för fastighetsägare. Internt genereras likström från solceller eller vindsnurror som lagras i batteristackar.

Från batterierna tas likström för laddning av elbilar eller omvandlas till växelström och förbrukas internt eller säljs externt när priset är högt och el köps in när priset är lågt.

Omvandlingsförluster undviks, effekttoppar utjämnas, en mindre huvudsäkring och lägre fast avgift möjliggörs. I Sverige finns flera stora kunder, i Norge och i Finland ett fåtal. En internationalisering är på tapeten.

Triboron har utvecklat en vätska baserad på grundämnet bors friktionsminskande egenskaper som minskar bränsleförbrukningen i vanliga fordon med 5 procent. Konsumenter som lägger en krona på Triboron sparar tre kronor på soppan.

Emissionen var liten, 38 miljoner kronor, men kändistät med Leif GW Persson, Göran Persson, Hans Stråberg, Lars Thunell och Volvos Carl-Henric Svanberg. Den besättningen fick aktien att snudd på fördubblas vid börspremiären i april.

Klimatexemplen är många fler såsom välkända Nederman, Nibe och Holmen. Mer på djupet, i senaste numret av Aktiespararen, analyserar vi ABB, solcellsoperatören Etrion, bränslecellsspecialisten Powercell och vindkraftverkmästaren Vestas. 

Författare Dag Rolander