Aktiespararna

Sparkade Alecta-vd:n får 6,4 miljoner i fallskärm

Av Finwire/Redaktionen
22 mars 20241 min lästid
Alectas tidigare vd Magnus Billing.
Tjänstepensionsjätten Alectas styrelse och vd bör inte hållas personligt ansvariga för beslut som ledde till 3,1 miljarder dollar i förluster från felaktiga investeringar under 2023. Det säger Alectas revisor, och rekommenderar ansvarsfrihet, enligt Bloomberg News.

Rekommendationen omfattar nuvarande vd Peder Hasslev och dåvarande vd Magnus Billing, men beslutet är aktieägarnas, fackföreningar och arbetsgivarorganisationer som ges möjlighet att rösta i frågan vid årsstämman 25 april.

Bloomberg skriver att ifall de inte beviljas ansvarsfrihet så kan de ledande personerna bli föremål för rättsliga åtgärder för agerandet under räkenskapsåret 2023.

Alecta har hamnat i blåsväder på grund av ett antal orsaker, bland annat investeringen om 2 miljarder dollar i kollapsade Silicon Valley Bank. Det som väckt störst uppmärksamhet i närtid är dock att Alecta har ett innehav om 40 procent i kraftigt skuldsatta Heimstaden Bostad, där Alecta investerat 4,8 miljarder dollar.

Enligt Di visar årsredovisningen att den totala ersättningen som betalades ut till Magnus Billing var 13 miljoner kronor, varav 6,4 var avgångsvederlag. Han ska totalt ha fått 21 månaders löner trots att han endast jobbade i drygt tre månader, enligt Di.

LÄS MER: Chefsjuristen kritisk mot Alecta: "Fatala missbedömningar"

LÄS MER: Alectas vd får sparken efter stora bankfiaskot


Marknadsnyheter

Dela med dig