Aktiespararna

SSAB:s vd lämnar - Kepler: "Kan vara negativt för aktiekursen"

Av Annelie Östlund
8 april 20243 min lästid
SSAB:s vd Martin Lindqvist lämnar.
SSAB:s vd Martin Lindqvist överraskar marknaden genom att kliva av. Det här är divisionschefen som kan ta över enligt en analytiker.

Martin Lindqvist, som varit koncernchef för SSAB i mer än ett decennium, meddelar under måndagsmorgonen att han lämnar sitt uppdrag. Uppsägningstiden uppgår till 6 månader och bolaget inleder omedelbart en rekryteringsprocess.

”För oss är det en överraskning. Och det tror jag det är för marknaden också. Martin Lindqvist har varit på SSAB i 26 år och varit vd i 13 år. Han har varit den drivande kraften i den omställning till fossilfri ståltillverkning som SSAB gör”, säger Ola Södermark, analytiker som följer SSAB, och fortsätter:

”Tajmingen är också en överraskning – inte minst med anledning av att bolaget precis annonserat enorma investeringar som de ska göra i Luleå”.

Ska bygga nytt fossilfritt stålverk

Förra veckan meddelade SSAB att bolaget bestämt sig för att bygga ett toppmodernt fossilfritt stålverk i Luleå som väntas vara i bruk mot slutet av 2028 och nå full kapacitet ett år senare.

Den totala investeringen uppskattas till 4,5 miljarder euro inklusive en ram för oförutsedda utgifter.

”Genom att investera i ny teknik undviker SSAB investeringar om EUR 2 miljarder i de befintliga anläggningarna under de kommande 10 åren. Planen är att finansiera investeringen med eget kassaflöde och inom SSABs finansiella mål”; skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Kortsiktigt kan aktien påverkas

Kommer Martin Lindqvists avhopp att påverka aktien tror du?

”Det kan nog vara negativt för aktiekursen i det korta perspektivet. Men det borde inte påverka den långsiktiga, fundamentala värderingen. Men visst uppreser det frågetecken”, säger Ola Södermark.

Han kan ta över

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken Capital Markets, tror inte att avhoppet kommer att påverka aktiekursen nämnvärt.

”Martin Lindqvist har gjort väldigt mycket med det här bolaget de senaste åren. Han har fokuserat på att generera starka kassaflöden och SSAB är i ett mycket bättre läge nu än det var tidigare.”

Men även Handelsbankens analytiker överraskas av tajmingen.

”Jag hade nog trott att han skulle vara kvar ett par tre år till”, säger Christian Kopfer.

Ser du några naturliga efterträdare?

”Min favorit är Johnny Sjöström som är chef över specialstålet. Han har gjort ett fantastiskt bra jobb inom det affärsområdet.”

Johnny Sjöström har varit divisionschef för SSAB Special Steels sedan våren 2019. Innan dess var han vd för Uddeholm.

Johnny Sjöström har tidigare även arbetat för SSAB i Kina med ansvar för marknad, teknik- och strategiutveckling. Han har även varit vd för Scana Leshan i Kina och haft olika chefsbefattningar på Outokumpu Stainless Oy.

Under morgonen handlas SSAB:s aktie ned ett par procent.

LÄS MER: Handelsbanken köprekar Stockholmsbörsens råvarubolag

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Dela med dig