Aktiespararna

Storbanken: Då kommer första räntesänkningen från ECB

Av Elin Hanspers
6 mars 20243 min lästid
ECB-chefen Christine Lagarde.
Under torsdagen är det dags för ECB:s räntebesked, men SEB tror att sänkningarna dröjer.

I senaste upplagan av Ögat skriver SEB att den europeiska centralbanken ECB väntas låta räntorna ligga i mars. ECB-chefen tros dessutom bekräfta att centralbanken inte har diskuterat några sänkningar.

”ECB har fortsatt att betona betydelsen av löneförhandlingarna under första kvartalet i år och har tagit ner förväntningarna om en räntesänkning före sommaren. Utsikterna för en räntesänkning i april har därmed minskat och vi tror att ECB avvaktar till juni med att sänka styrräntorna”, skriver SEB.

Oddsen för en sänkning i april är inte högre än de 20% som diskonteras av marknaden, tillägger de.

De pekar på att om ECB signalerar juni som den mest sannolika tidpunkten för den första sänkningen så kommer marknadsreaktionen troligen bli tämligen dämpad. Om de istället antyder att det kan komma en sänkning i april skulle reaktionen bli annorlunda.

”Sådana signaler skulle utlösa en betydande duvaktig marknadsreaktion”, skriver de.

Även Nordea menar att de "har svårt att se att eftermiddagens räntebesked från ECB ska resultera i en tändande gnista för räntemarknaden". De menar att dagens prognosförändringar inte kommer att förändra bilden av att sänkningarna inleds gradvis i juni eller juli.

"En överraskning skulle vara om ECB guidar mot aprilmötet som startskottet för sänkningscykeln. På samma sätt skulle en ”hawkish” formulering där ”inga garantier om en sommarsänkning låter sig göras” också överraska", skriver de.

Små förändringar av inflationsutsikterna

I samband med beslutet publicerar ECB även nya makroprognoser och inflationsprognosen som kommer att påverka hur duvaktig synen på räntan blir, skriver SEB. ECB väntas dock endast göra små justeringar i inflations- och tillväxtprognoserna.

”En uppmjukning av ränteutsikterna skulle dock gå stick i stäv med vad flera tongivande ledamöter signalerat den senaste tiden. ECB-retoriken har betonat att marknadernas höga förväntningar på räntesänkningar är kontraproduktiva för att ECB ska nå inflationsmålet. Vår bedömning är att ECB behåller ränteguidningen oförändrad.

LÄS MER: Lagardes utspel om de höga ränteförväntningarna: "Hjälper inte oss"

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig