Aktiespararna

Storbanken: Elpriset kan leda till bitter felprognos

Av Elin Hanspers
6 december 20232 min lästid
Riksbankschefen Erik Thedéen.
Enligt storbankerna kan KPIF-inflationen för november komma in långt över Riksbankens prognos.

Handelsbanken tror att KPIF-inflationen för november kommer att ha fallit från 4,2 till 4%, långt över Riksbankens prognos om 3,6%. Det framgår av en färsk kommentar från banken.

”Ett sådant utfall kommer säkerligen att skapa rubriker om en bitter felprognos för Riksbanken”, skriver de.

Dock, menar Handelsbanken, skulle detta vara missvisande då det åter är det volatila elpriset som kommer att röra till det för Riksbanken och prognosmakare. Tittar man istället på KPIF exklusive energi så väntas siffrorna ha fallit från 6,1 till 5,9%, i linje med Riksbankens prognoser.

"Det dröjer till mitten av 2024"

SEB:s inflationsprognos ligger även den över Riksbankens. De tror att KPIF kommer komma in på 3,9%, enligt en ny kommentar. Även de pekar på energipriserna som en bakomliggande faktor. De menar att utsikterna för KPIF exklusive energi har förbättrats och banken har nu sänkt sina prognoser till 5,8%.

Nordea skriver i sitt marknadsbrev att inflationen fortsatt kommer att vara i fokus för Riksbanken och att den kommer att vara avgörande för den första räntesänkningen.

”Vår prognos är att processen fortsätter men att det dröjer till mitten av 2024 innan prisförändringarna blir tillräckligt låga för att penningpolitiska lättnader ska komma på tal”, skriver de.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig