Aktiespararna

Storbankerna: Då kommer första ECB-sänkningen

Av Elin Hanspers
11 april 20242 min lästid
ECB-chefen Christine Lagarde.
Torsdagens makroekonomiska fokus blir ECB:s penningpolitiska besked. Det är väntat att centralbanken låter räntorna ligga, och SEB och Nordea skriver i sina morgonkommentarer att en sänkning väntas längre fram.

ECB släpper under torsdagen ett nytt räntebesked, och väntas lämna räntorna oförändrade och även ge en oförändrad vägledning kring framtida politik, skriver SEB.

”ECB lär upprepa budskapet att en första räntesänkning är trolig under sommaren. På presskonferensen tror vi att ECB:s ordförande Christine Lagarde kommer säga att ECB-rådet diskuterade en sänkning inför dagens besked men att de enhälligt beslutade att lämna räntorna oförändrade”, skriver banken.

SEB pekar på att såväl total inflation som kärninflationen är i linje med ECB:s prognoser från i mars men att centralbanken behöver lite mer på varaktigheten i inflationsnedgången innan man börjar lätta på penningpolitiken.

”Resultatet av vårens löneförhandlingar blir också viktiga. Vi tror att en första räntesänkning kommer i juni, följt av ytterligare tre sänkningar i år”, skriver de.

Riksbanken kan höja i maj

Nordea fokuserar i sin morgonkommentar på att ECB-beskedet kan komma att påverka Riksbankens agerande.

”Mycket har fallit på plats och hittills har signalerna från ECB tydligt pekat mot en sänkning i juni. ECB-chefen Lagarde lär få mycket frågor om försvagningen av euron, men stalltipset är att hon fortsätter att peka med hela handen mot juni. Det talar i så fall för att Riksbanken sänker styrräntan i maj”, skriver de.

LÄS MER: Analytiker: Inflationsdatan pekar mot att ECB sänker i juni

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig