Aktiespararna

Storbankerna går emot blankarna: Köp aktien

Av Eric Emanuelsson
29 januari 20243 min lästid
Storbankerna går emot blankarfirmorna Viceroys och Ningi Researchs attack mot SCA. Flera sätter nu köp på skogsbolaget efter Q4-rapporten förra veckan. "Aktien har utvecklats relativt svagt den senaste tiden, drivet av sänkta prognoser och frågetecken kring värderingen av skogen. Vi bedömer dock att ledningen är trygg i värderingen", skriver Handelsbanken i en analys.

Det var under förra veckan som två blankarfirmor riktade kritik mot SCA: Dels Viceroy med Fraser Perring i spetsen, dels Ningi Research.

Viceroy ifrågasatte SCA:s värdering av skogstillgångarna och berättade att de tagit en blankningsposition.

"Vi anser att SCAs värderingsmetod har förlitat sig på kortsiktiga prisfluktuationer, räntefluktuationer och marknadsvärderingsantaganden för många orealistiska indata för att massivt blåsa upp SCAs skogstillgångar", skrev Viceroy.

Avfärdade kritiken

Från Ningi Researchs sida lät det så här:

"Vi blankar Svenska Cellulosa AB SCA eftersom vi anser att bolagets finansiella rapporter innehåller väsentliga felaktigheter och att SCA inte har konsoliderat minst 3,6 miljarder kronor (!) i skulder från företagscertifikat och kreditfaciliteter".

SCA-vd:n Ulf Larsson avfärdade kritiken med att kalla det för ett "oseriöst gymnasiearbete", till Dagens industri.

Handelsbanken och Danske Bank höjer SCA till köp

Aktien föll efter blankningsrapporterna men studsade upp något när SCA kom med sin Q4-rapport i slutet på förra veckan.

Nu väljer flera storbanker att gå emot blankarna och sätter köp på SCA.

Under måndagsmorgonen höjer Danske Bank SCA två steg till köp, från tidigare sälj. Handelsbanken höjer också sin kortsiktiga rekommendation till köp.

Banken skriver att aktien har utvecklats relativt svagt under den senaste tiden, drivet av sänkta prognoser och frågetecken kring värderingen av skogen. Banken bedömer dock att ledningen är trygg i värderingen.

"Dessutom är vi övertygade om att marknaden för massa, trä och containerboard har bottnat och att vi nu kan förvänta oss successiva förbättringar. Vi höjer vår kortsiktiga rekommendation (3 månader) från Behåll till Köp samt upprepar vår långsiktiga rekommendation (3 år) Outperform", skriver Handelsbanken.

Upprepar köp

Investmentbanken Carnegie upprepar sin köpstämpel på SCA under måndagsmorgonen, men sänker riktkursen från 180 till 175 kronor.

Analyshuset Kepler Cheuvreux, som sköter Swedbanks aktieanalyser, upprepar också sin köpstämpel men sänker riktkursen till 170 kronor från 180 kronor.

I dag kostar en aktie 138,75 kronor, vilket betyder att Carnegie och Kepler ser en uppsida på 26% respektive 23%.

Kepler Cheuvreux skriver i sin nya analys att de tror på ett fortsatt bra momentum i resultatet under de kommande åren för SCA, till följd av stora investeringar för att växla upp produktion och långsamt förbättrade marknader.

"Vi gör mycket små estimatförändringar för 2024-26 och upprepar vår positiva syn att ebitda kan öka med i genomsnitt 10 procent per år under de kommande tre åren. Vi ser SCAs skogsinnehav som en attraktiv strategisk tillgång, som sannolikt kommer att öka i värde på lång sikt. För närvarande tillämpar vi dock en rabatt på 10 procent på det bokförda värdet och trimmar vår riktkurs", skriver analyshuset.

LÄS MER: Aktiespararna om SCA:s Q4-rapport: "Mycket bättre än väntat"

LÄS MER: Triss i köpstämplar från Börsveckan

Dela med dig