Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-02

Succéstart för Aktiespararnas småbolagsfond - fonden plockas in

wysiwyg_image

En spetsig småbolagsfond och en framgångsrik blandfond, där har ni två fonder som plockas in i Aktiespararnas fondportföljer denna månad.

I en aktivt förvaltad aktiefond med hållbarhet i fokus, innehållande småbolag som både uppvisar tillväxt och lönsamhet, skapas en intressant mix som hittills har fallit väl ut. Dessutom till en låg avgift. Vi tror på en fortsättning på den trenden och väljer att plocka in Aktiespararna Småbolag Edge i Offensiva portföljen och i Barnsparportföljen.

Se alla våra portföljer här

Annorlunda strategi

Fonden förvaltas med en något annorlunda strategi. Dels har de bägge förvaltarna en systematisk del där de investerar utifrån objektiva kriterier kopplade till kassaflöde, lönsamhet och tillväxt och dels en fundamental del där förvaltarna kan placera i sina starkaste bolagsidéer.

Även kostnadsupplägget är lite annorlunda där kostnaden för fonden dels består av en fast avgift på 0,3 procent och dels av en prestationsbaserad avgift.

Alltså, en i grunden låg fast avgift som därmed skyddar dig som investerar ifrån orimligt höga avgifter i förhållande till avkastningen. Den prestationsbaserade delen räknas fram, inte olikt som för många hedgefonder, med en avgift på 20 procent av överavkastningen i förhållande till sitt jämförelseindex Nasdaq OMX Small Cap Sweden Index.

Stark utveckling senaste månaderna

Fonden har börjat otroligt starkt och har gått bäst av samtliga svenska aktiefonder med en uppgång på dryga 20 procent på såväl en månad som tre.

wysiwyg_image
Förstora bild

Källa: Avanza

”Uppvisat goda kvalitéer”

Att fonden bara funnits sedan i mitten på juni innebär såklart att vi inte har någon vidare historik att luta oss tillbaka emot men samtidigt besitter de bägge förvaltarna, Peter Magnusson och Bence Földi, en lång erfarenhet på marknaden vilket slätar över frågetecknen en del. Förvaltarduon har tidigare uppvisat goda kvalitéer vad gäller att aktivt justera risknivåer om vi ser till tidigare fonder som förvaltats.

I en småbolagsfond där risken överlag är aningen högre så känns det betryggande att det finns såväl erfarenhet och kunskap kring riskhantering i stökiga börstider likt dessa.

Som bekant tenderar småbolag att prestera bättre än storbolag över tid och med spännande tillväxtaktier till låg värdering så blir fonden ett fint tillskott till den offensivt tiltade portföljen.

wysiwyg_image

Blandfonden som levererar

Stark utveckling till en lägre risk. Så kan vi enklast beskriva det nya innehavet i såväl Pensionsportföljen som Defensiva portföljen där Carnegie Strategifond presenteras. Fonden är en så kallad blandfond, det vill säga att fonden investerar i såväl aktier som obligationer med målet att erbjuda en långsiktigt tillfredställande avkastning men där risken är lägre än för en klassisk aktiefond.

Förvaltare Jon Strömgren har managerat fonden ända sedan start 1999 och det är inte utan att man blir imponerad av den fantastiska avkastning som genererats…

Imponerande historik

Fonden har på ett framgångsrikt sätt parerat större nedgångar men samtidigt lyckats ta vara på uppgångarna. Nu har vi såklart haft flera starka börsår i ryggen, varvid vanliga aktiefonder trots allt har en klar fördel, men när vi nu sannolikt kliver in i en ny börsfas, med alternativ till aktiemarknaden i en större utsträckning, ja då behöver det inte alls vara fel att investera i en blandfond. Som ett komplement till de rena aktiefonderna.

John Strömgrens tio största innehav består bland annat av Holmen, Lifco, Essity, ABB och Telia, men alltjämt idel aktier. Det får sägas vara mer aggresivt än ”sektorkollegor” såsom IKC Strategi, där majoriteten av innehaven är räntepapper, likaså för Cicero Hållbar Mix, som även den har mycket ränteexponering. Därav att dessa två har risknivån 4 av 7 medan Carnegie Strategifond ligger på 5 av 7.