Aktiespararna

Högre inflation än väntat - "Bittert bakslag"

Av Elin Hanspers
14 juni 20242 min lästid
Inflationstakten i Sverige mätt som KPIF låg stilla i maj. Väntat var att den skulle ha sjunkit.

Inflationstakten enligt KPI var 3,7% i maj 2024, en nedgång från april då den var 3,9%. Enligt Bloomberg analytikerkonsensus väntades en notering om 3,5%.

"Inflationstakten gick ned i maj, trots att flertalet tjänster ökade i pris. Det var elpriserna som till stor del bidrog till nedgången", säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Inflationstakten enligt KPIF var 2,3% i maj, vilket även var noteringen i april. väntat var 2,1%.

KPIF exklusive energi kom in på 3,0%, att jämföra med väntade 2,6%.

Inflationstakten påverkades framför allt av högre boendekostnader, vilket främst berodde på ökade räntekostnader, skriver SCB. Räntekostnaderna bidrog med 1,6 procentenheter till inflationstakten. I april låg motsvarande siffra på 1,8 procentenheter, vilket visar att bidraget avtar. Även högre hyror och höjda avgifter för bostadsrätter bidrog till inflationstakten. Samtidigt dämpades de stigande boendekostnaderna något av lägre elpriser.

I månadstakt var KPI 0,2%, KPIF 0,2% och KPIF exklusive energi 0,8%.

SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist kallar inflationssiffrorna för ett "bittert bakslag", men uppmanar samtidigt till att inte ge upp.

"Högre inflation än väntat! Företags prisplaner plus normala inflationsförväntningar på 2% talar för att resan mot 2% gäller. Nya siffror under sommaren ger Riksbanken mod att sänka 20 aug", twittrar han på X.

Nordea skriver i en kommentar att dörren nu helt stängts för att Riksbanken sänker räntan i juni.

"Sammantaget kom, efter månader med nedsidesöverraskningar, inflationen in tydligt högre än vi hade väntat oss. Inflationen är tillbaka i linje med Riksbankens prognoser. Detta innebär att det är klappat och klart att Riksbanken låter räntan ligga vid junimötet. Vi ser fortfarande en inflation under Riksbankens prognoser framöver, och således också fler räntesänkningar än vad Riksbanken har signalerat, även om majutfallet gör utsikterna något mer osäkra", skriver de.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig