Svenska inflationen sjönk mer än väntat
Inflationstakten enligt KPI kom in på 1,9% i augusti, enligt SCB. Det var en nedgång från juli då den var 2,6%. Enligt Bloomberg analytikerkonsensus väntades inflationstakten landa på 2,1%.
Inflationstakten påverkades, likt tidigare månader, framför allt av högre boendekostnader. Ökade räntekostnader samt höjda hyror och avgifter för bostadsrätter som bidrog främst till inflationstakten. Dock dämpades de stigande boendekostnaderna av lägre elpriser. Priserna för diverse varor och tjänster, restaurangbesök och kostnader för hälso- och sjukvård har också ökat.
Månadsförändringen från juli till augusti var -0,6% enligt KPI.
Inflationstakten enligt KPIF, som till skillnad från KPI inte påverkas av ändrade räntesatser på hushållens bolån, var 1,2% i augusti, en minskning från juli då den var 1,7%. Väntat var en nivå på 1,4%.
KPIF är Riksbankens målvariabel för penningpolitiken.
"Inflationstakten sjönk i augusti, vilket till stor del kan förklaras av lägre energipriser", säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.
Inflationstakten exklusive energiprodukter, KPIF-XE, kom in på 2,2% i augusti, vilket är oförändrat sedan juli och i linje med förväntningarna.
Reaktioner på statistiken
SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist är inte sen att kommentera inflationsutfallet på X, tidigare Twitter:
"För tidigt för Riksbanken att redan nu stressas av pågående/efterlängtade disinflationsprocess - men varningslampor börjar lysa för en alltför låg inflation. Sommarmånad & energipriser ger volatilitet", skriver han.
Swedbanks chefsekonom Mattias Persson menar att utfallet öppnar för en dubbelsänkning:
"Inflationsutfall idag, underliga de inflation som förväntat, 2.2%. KPIF lägre än förväntat på 1.2%. Inflationen under målet framöver. Borde komma en 50 punkters sänkning från Riksbanken, protokollet har öppnat för det. Men tveksamt om Riksbanken levererar, men sänkning kommer", skriver han på X.
LÄS MER: SBAB: Sista spiken i inflationskistan
LÄS MER: Chefekonomen: Därför bottnar räntan på 2,75%