Aktiespararna

Sverigefonder lockar spararna

Av Elin Hanspers
27 mars 20245 min lästid
Börsen har ångat på i mars.
Sverige lockar fondspararna allt mer, visar statistik från Avanza och Nordnet.

Börsen har gått starkt under mars månad. OMXSGI har hittills utvecklats nästan 6% sedan månadsskiftet.

”I mars har vi hittills fått ta del av räntebesked från såväl ECB som Fed, vilka båda valde att lämna räntan oförändrad. Signalerna som följde beskeden var oväntat hoppfulla, vilket gav viss lättnad i USA där mars annars varit en slagig börsmånad. Det råder inga tvivel om att optimismen smittat av sig i Sverige. Många tror på räntesänkningar i närtid, vilket syns i fondspararnas handel”, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza, i ett pressmeddelande.

Även Nordnets sparekonom Frida Bratt noterar att aktiemarknaden eldades på av centralbanksbeskeden.

”Stockholmsbörsen har nu kommit i kapp efter en lite knackig och trevande inledning på året. Under mars kan vi se att uppgången dessutom är relativt bred, vilket är ett styrketecken. Spararna ökar exponeringen och köper Sverigefonder”, säger Frida Bratt.

Spararna tittar på Sverige

Även Felicia Schön menar att det är Sverigefonder som ökar mest i popularitet, även om Globalfonder fortsätter toppa köplistan, och lockar än varannan sparkrona.

”I takt med att teknikfebern börjar avta verkar fondspararna återfå tron på den svenska marknaden. Jämfört med februari köper fondspararna nu över tre gånger mer i fonder med innehav i stora svenska bolag. Den svenska ekonomin är räntekänslig, så det är inte omöjligt att det finns hopp om att stundande räntesänkningar kommer att gynna Sverige tidigare än globala alternativ,” fortsätter Felicia Schön.

Sparandet bland teknikfonder minskar hos Avanza, men fondkategorin tar sig ändå in på en tredjeplats bland köparnas favoriter. Hos Nordnet köps också fonder med exponering mot de stora techjättarna.

”Spararna köper såväl global- som USA- och teknologifonder, och de innehåller alla en stor exponering mot de amerikanska techjättarna. AI-racet fortsätter efter framför allt Nvidias viktiga och mycket starka rapport, och dessutom utlovas räntesänkningar från Fed enligt marknadens önskan vilket ytterligare stärker humöret i USA”, säger Frida Bratt.

Hon noterar att Turkietfonder säljs under månaden.

”Turkietfonderna har gått som tåget, både under fjolåret och sedan årets början, tack vare en ny finans- och penningpolitik som skapat framtidstro hos investerare. Under mars månad tog dock det roliga slut. Sparare i Turkietfonder är vana vid kraftiga svängningar, och anser nu att uppgångsfasen är över för den här gången”, säger Frida Bratt.

Hos Avanza säljs småbolagsfonder, gröna energifonder och företagsobligationsfonder, men även räntefonder utfärdade i dollar och Nordenfonder.

”Vad som fortfarande utmärker säljsidan är att det totalt sett är en väldigt liten andel som nettosäljs. Det gör att även relativt små summor av nettosälj i fondkategorier kan göra att de dyker upp som mest sålda", säger Felicia Schön och fortsätter:

"För tredje månaden i rad säljer fondspararna småbolagsfonder. Den trenden förvånar mig något med tanke på att det är en sektor som nu vänt uppåt och fortsätter att tåga på. Min teori är att det till viss del kan vara ren psykologi – i mångas portföljer har småbolagsfondernas utveckling lyst rött länge och när känslan är att det äntligen vänder så passar sannolikt många på att sälja. Såklart kan det också vara så att man fortsatt ser mer potential i andra alternativ.”

MEST KÖPT HOS AVANZA

Globalfonder

Sverigefonder

Teknikfonder

Investmentbolagsfonder

Nordamerikafonder

MEST KÖPT HOS NORDNET

Nordnet Sverige Index

Länsförsäkringar Global Index

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Nordnet Teknologi Index

Nordnet Global Index

MEST SÅLT HOS AVANZA

Småbolagsfonder

Gröna energifonder

Företagsobligationsfonder i SEK

Nordenfonder

Räntefonder i USD

MEST SÅLT HOS NORDNET

Investerum Strategic Value

HSBC GIF Turkey Equity

BNP Paribas Energy Transition

Fidelity FAST Global

BNP Paribas Turkey Equity Classic

LÄS MER: Rivstart på fondåret – fondförmögenheten på rekordnivå

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


Fonder

Dela med dig