Aktiespararna

Swedbank: Det råder eufori på marknaden

Av Jessika Bouveng
22 mars 20241 min lästid
Det råder euforiskt stämningsläge på de finansiella marknaderna.
Enligt en teknisk analys som Swedbank har gjort råder det nu en euforisk stämning och extrem girighet på de finansiella marknaderna i Sverige.

Finansiella rådgivare signalerar också den största optimismen på tre år.

“Pris och sentiment har under en tid ömsom förstärkt varandra i en positiv återkopplingscykel, vilken nu lett till ett mer euforiskt stämningsläge i marknaden, samtidigt som börsen noteras till rekordnivåer”, skriver banken i analysen.

Börsen är kraftigt överköpt

De senaste veckorna har bankens ”Fear & greed-index” stigit kontinuerligt och indexet är nu uppe i 85. Samtidigt bedömer banken att börsen är kraftigt överköpt. En kommande andningspaus tror Swedbank kan dra ut på tiden.

“Återkopplingscykeln mellan sentiment och pris tenderar att bestå fram till det att kortsiktigt köpintresse blivit helt uttömt. Givet dessa sentiment- och momentumnivåer är det likväl värt att vara mer uppmärksam på eventuell prismässig svaghet, då risken för en tillfällig utbudsdominans nu är förhöjd”, skriver banken.

Banken skriver vidare att en kommande nedgång kan “bli relativt modest till såväl tid som magnitud” och på längre sikt lär det starka kapitalflödet till börsen fortsätta.

LÄS MER: Grafgurun: Inga tecken på avmattning trots överköpt börs

LÄS MER: Experten: Börsuppgången är mindre än du tror

Marknadsanalyser

Dela med dig