Aktiespararna

Experten: Börsuppgången är mindre än du tror

Av Jessika Bouveng
18 mars 20241 min lästid
Enligt en expert är uppgången är mindre än du tror .
Var och varannan dag noteras nya rekord på börser runtom i världen. Men har den amerikanska börsen verkligen gått upp så pass mycket som vi tror?

De amerikanska börserna har sedan 2019, alltså sedan innan pandemin bröt ut, stigit med nära 60%. Att investerare nu börjar blir oroliga för börsens rekordutveckling är inget ovanligt.

Uppgången mindre än vi tror

Mats Nyman, placeringsstrateg på Handelsbanken, ställer sig dock frågan om den amerikanska börsen (S&P 500) verkligen har gått upp just så mycket.

“Om man justerar för den inflation som skett sedan 2019 så är uppgången ”bara” drygt 32 procent. Fortfarande en bra uppgång, men långt ifrån lika exceptionell”, skriver han i ett morgonbrev.

Mats Nyman beskriver utvecklingen som något bättre än normalt om man tar med inflationen i beräkningen. Uppgången ligger då realt på ungefär 7%.

“Justerar man för inflationen har vi fortfarande några procent kvar till tidigare toppnivåer”, skriver han vidare.

Börsen blivit dyrare

Placeringsstrategen kan vidare konstatera att den amerikanska börsen blivit dyrare de senaste fyra-fem åren.

“Om vi istället jämför med vinsterna har dessa ökat med 40 procent sedan 2019. Den amerikanska börsen har alltså blivit dyrare sedan 2019, men uppgången är alltså betydligt mindre även när vi tar hänsyn till vinstutvecklingen.”

LÄS MER: Marknaden fortsatt extremt girig - så påverkas börsen

LÄS MER: Experten: Detta talar för ett starkt 2024 på börsen

Marknadsanalyser

Dela med dig