Aktiespararna

Experten: Detta talar för ett starkt 2024 på börsen

Av Jessika Bouveng
12 mars 20242 min lästid
Söderberg & Partners ser positivt på börsåret 2024.
Det finns en del orosmoln på horisonten men i det stora hela är Söderberg & Partners positiva inför det fortsatta börsåret 2024.

Med rapportperioden bakom oss och en stark start på börsåret är det återigen stort fokus på makrostatistiken, kanske allra främst inflationen och räntor. Marcus Tengvall, ansvarig för taktisk allokering på Söderberg & Partners, skriver idag i en analys att det finns fler positiva än negativa signaler att ta fasta på.

Ökade aktieåterköp

En sak som Tengvall tar med sig från rapportsäsongen är att flera bolag har kommunicerat om ökade aktieåterköp - något han noterar som viktigt för börsens framtid.

“Att bolagen återigen ska köpa tillbaka aktier är en direkt effekt av tidigare kostnadsbesparingsprogram, bättre marginaler, stigande vinster och ett förbättrat fritt kassaflöde”, skriver han.

Optimism trots oro

Marcus Tengvall skriver vidare att 2024 kommer att bli ett spännande år för investerare. Utöver viktig statistik väntar även ett val i USA som kan skapa volatilitet på marknaden. Trots övrig oro som geopolitisk turbulens så är Marcus Tengvall mer optimistisk än pessimistisk över 2024.

“Givetvis ökar alltid rekylrisken i det korta perspektivet efter starka perioder, men blickar vi framåt har vi faktiskt statistiken med oss. Tittar vi historiskt har USA-börsen (S&P 500 index) stått högre vid årsskiftet i 80 procent av fallen, när året inletts starkt”

LÄS MER: OMXS30-index passerar rekordnivå

LÄS MER: Storbankerna: Så mycket sjunker inflationen

Marknadsanalyser

Dela med dig