Aktiespararna

Swedbank tar in Dometic i Fokusportföljen

Av Eric Emanuelsson
28 november 20233 min lästid
Swedbank tar nu in Dometic i sin Fokusportfölj och slänger ut Lindab, som nått upp till bankens riktkurs.

Dometic är upp drygt 17% i år efter att ha haft ett besvärligt fjolår.

Swedbank tror uppenbarligen att aktien har mer att ge och tar nu in den i sin Fokusportfölj, samtidigt som man gör sig av med Lindab.

Banken skriver på Aktiellt att Dometic - som tillverkar produkter för utomhus- och friluftsaktiviteter - gynnas av trenden att människor söker en mer aktiv fritid ute i naturen. Något som blev tydligt under pandemin, men på grund av de senaste årens höga inflations- och räntenivåer har konsumenterna fått hålla hårdare i pengarna vilket hämmat Dometic.

Men det finns en ljusning.

Dometic rider på trender

Swedbank ser nämligen också en trend i att människor i allt större utsträckning vill ha bekvämlighet, socialt umgänge och mobil strömförsörjning ute i naturen. Och dessa trender möter Dometic upp bra, då bolaget har expanderat mot fristående produkter som även kan nyttjas i stadsjeepar och skåpbilar, skriver banken.

"Det som kommer driva tillväxt och vinstutveckling på längre sikt är dessa fristående produktlösningar för fordonsbaserade utomhusaktiviteter".

Banken skriver vidare att Dometics ambition är att under de kommande åren öka sin försäljning via egna E-handelsplattformar.

"Denna transformation gör också successivt bolaget mer slutkundsorienterat och mindre cykliskt känsligt. Med den ökade basen av fritidsfordon som tillkom i spåren av pandemin finns nu vidare ett ökat behov av service och eftermarknadsaffärer, varvid försäljningen likväl kommer att hållas uppe det kommande året, samtidigt som lönsamheten stärks".

Swedbanks prognoser för Dometic

Banken räknar med en negativ försäljningstillväxt om 1% för 2024e, men ser en tillväxt på 3% för 2025e. Man förväntar sig att marginalen (Ebita) ökar från 12,2% 2023e till 13,6-14,4% för 2024-25e. Det innebär en tillväxt i vinst per aktie på 18-21% för 2024-25e.

Marknaden är dock orolig för Dometics skuldsättning och den svaga nyförsäljningen av fritidsfordon i Nordamerika.

"Då vi ser att lagren kommer att fortsätta minska bedömer vi dock att ett starkt kassaflöde kommer att fortsätta levereras, vilket därmed också kommer att minska oron för skuldsättningen", skriver Swedbank.

Banken räknar med att nettoskulden i förhållande till Ebitda minskar från 2,9x 2023e till 2,1-1,7x 2024-25e (målsättning ligger vid 2,5x).

Trigger för aktien

Vad det gäller nyförsäljningen av fritidsfordon i USA ser banken tecken på att den har bottnat och att det kan ske en successiv återhämtning under de kommande kvartalen, vilket skulle kunna bli en tydlig trigger för aktien.

Swedbank har en riktkurs på Dometic på 100 kronor och i dag kostar en aktie 79 kronor. Det innebär en potentiell uppsida på 26%.

Förutom att ta in Dometic i Fokusportföljen så skiftar Swedbank också två procentenheters vikt från Nibe till Getinge.

LÄS MER: Swedbank tar in två nya aktier i Fokusportföljen

LÄS MER: Karl Hedberg på Carnegie: Dometic är missförstått av marknaden

Dela med dig