Aktiespararna

Tacka för kaffet i kursrusaren?

13 december 20216 min lästid
Den välskötta kontraktstillverkaren och elektronikutvecklaren Note har levererat såväl tillväxt som lönsamhet de senaste åren och blivit rikligt belönad av börsen. Bolaget är högt värderat men bolaget är långsiktigt intressant.

Note

Tillhör årets vinnare bland etablerade företag på aktiemarknaden. Så sent som i oktober i år kunde investerare komma över en aktie för drygt 100 kronor. Sedan dess har bolagets värdering nästan fördubblats i spåren av en mycket stark delårsrapport. Finns det något mer att ge, undrar vän av avkastning?

Tajmingen i denna analys är något vansklig, eftersom den drygt 20 år gamla kontraktstillverkaren av elektronikprodukter har kallat till kapitalmarknadsdag den 16 december. Kommer vi där att få uppdateringar av finansiella mål eller andra djupinsikter som kan få bolagets värdering att framstå som mer aptitlig?

Nu en helhetsleverantör

Tills vidare kan vi konstatera att Note, pandemin till trots, har levererat på alla fronter de senaste åren. Bolaget grundades i slutet av förra seklet som en firma för förmedling av tillverkningsuppdrag från Sverige till verksamheter i öst, men det har sedan dess vuxit till en helhetsleverantör av elektronikkomponenter.

Note tar ansvar för hela kedjan, från produktdesign och utveckling, via produktion till logistik och eftermarknad. Strategin är lika rimlig som lyckad.

Undviker prispress

En kontraktstillverkare utan egen teknikhöjd är lätt att prispressa och vid behov byta ut och därmed är allt som återstår för en dylik ett spel på rejäla volymer med åtföljande slagighet i försäljningen och risk i balansräkningen.

Så icke Note, som i stället gör allt i sin makt för att bita sig fast hos kunderna. Visionen är att växa med sina mest expansiva kunder, att attrahera nya kunder med en meningsfullt stor affär och därtill växa genom förvärv av nyckelverksamheter.

Imponerande kursutveckling


Står på många ben

Idag kommer försäljningen från fyra olika typer av branscher. Ojämförligt störst med mer än hälften av omsättningen är försäljningen mot industriella tillämpningar: här trängs produkter för automatisering med andra inom kontroll, infrastruktur, energi och byggteknik för bland annat gruvindustri, tågnäringen och jordbruk.

Två tredjedelar av försäljningen går liksom för koncernen som helhet till västeuropeiska kunder. Det snabbast växande segmentet är föga förvånande ”Greentech”, som svarar för en sjättedel av koncernomsättningen.

Här talar vi tillämpningar för energiomställning från fossil till förnybar, energioptimering och annat – laddningsstationer för elbilar, smarta belysningssystem, energilagringssystem med mera.

Ligger rätt i tiden

Nästa större kundsegment är Medtech som tillhandahåller produkter inom tillämpningar som diagnostik, behandling och röntgen, inte minst inom viktiga områden som mammografi och kardiologi.

Slutligen Communication som är en gammal trotjänare inom Note och utvecklar produkter för kommunikationslösningar, alltifrån Internet of things till satellitkommunikationslösningar och mötesbokningssystem.

Bolaget i siffror


Källa: Börsdata

Och det går, som sagt, bra. I den senaste delårsrapporten meddelas en försäljningsökning om 27 procent, en marginal omkring 9 procent och fortsatt god orderingång.

Det som skrämmer är det vid detta lag välkända flaskhalsarna när det gäller vissa komponenter, till exempel halvledare.

Flaskhalsproblematik

Det löser Note så gott det nu går med att bygga upp lager av kärnkomponenter. Kassaflödet tar visserligen en smäll under det tredje kvartalet, men det är en knuff som man får förmoda att aktieägarna tolkar som av det kärvänligare slaget.

Efter kursrusningen värderas Note till ett p/e på omkring 37 och ett bolagsvärde på närmare tre gånger försäljningen. Det speglar förstås såväl den goda leveransen som det uppskruvade börsläget i allmänhet. Kärnfrågan är förstås: finns det utrymme för ytterligare lyft?

Finns det mer att hämta?

Det krävs någonting alldeles extraordinärt i så fall. Bolaget är prissatt för fortsatt perfektion, kan man säga. Med ett mål på marginaler på 10 procent (finns således potential för ytterligare en procentenhets lyft) soliditet på 30 procent (här finns med 38 procents soliditet i dag därmed ett visst fortsatt förvärvsutrymme, alternativt utdelningskapacitet) och en kapitalavkastning i nivå med dagens, är det inte mycket utrymme kvar här.

Men måhända ser ledningen en fortsatt stark marknad och lyfter målen i samband med kapitalmarknadsdagen? Om det inte sker är Aktiespararens råd att behålla bolaget på radarn men invända ett lämpligare tillfälle att köpa in sig i denna välskötta verksamhet.

/Hans-Olov Öberg

FÖRETAGSBESKRIVNING

Note, grundat 1999, utvecklar och tillverkar elektronikbaserade produkter.

Bolaget har 1 160 anställda och produktionsenheter på sju platser i Sverige, Finland och England

Mervärdet ligger i hög grad i helheten, från design till logistik och eftermarknad.

BÖRSTEMPERATUR

Ledning: 4

Tillväxt: 3

Direktavkastning: 1

Lönsamhet: 3

Trygg placering: 3

LEDNING

Vd Johannes Lind-Widestam, anställd sedan 2018, äger 127 100 aktier, värda cirka 25 miljoner kronor och 465 000 optioner.

Optimisten räknar med höjda mål på kapitalmarknadsdagen och fortsatta förvärv. Det som dubblats i värde en gång, kan dubbla igen.

Pessimisten befarar att bolagets svaghet i termer av platsen i näringskedjan – en gång underleverantör alltid underleverantör – förr eller senare blir tydlig i vikande marginaler och ny konkurrens och då är fallhöjden ordentlig.

Dela med dig