Aktiespararna

Jättarna som agerat draglok - här finns riskerna

Av Jessika Bouveng
23 april 20242 min lästid
Esbjörn Lundevall är aktiestrateg hos SEB.
I veckan är det dags för några av de stora techjättarna att rapportera. SEB:s aktiestrateg uttalar sig om hur bolagen kan påverka börsen.

”The magnificent seven” utgörs av Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia och Tesla. Vid årsskiftet motsvarade bolagens sammanlagda börsvärdet omkring 28% av breda S&P 500 på Wall Street och andelen har idag ökat till 29%.

De sju techjättarna var drivande i den kraftiga uppgången vi såg på den amerikanska börsen under 2023. I veckan är det dags för fyra av bolagen att presentera sina kvartalsrapporter.

"Finns en stor fallhöjd"

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, påpekar för TT hur viktiga ”The magnificent seven” är för det generella börshumöret. Utöver centralbankernas agerande hänger börsens utveckling också mycket på huruvida de levererar.

Frida Bratt poängterar också att gruppens dominans på börsen gör att det finns en stor fallhöjd.

SEB:s aktiestraeg Esbjörn Lundevall säger till TT att exponering och aktieutveckling för bolagen ser olika ut. Medan Teslas värde drivs av exempelvis tillväxtförväntan hänger uppgången för AI-fenomenet Nvidia på vinst.

”Så det bolag som gått allra bäst har haft en annan drivkraft, medan det för flera av de andra är värderingstippen som har gått upp”, säger han.

Skakigt för Apple och Tesla

För tillfället ser det lite osäkert ut för Apple och Tesla.

”Både Tesla och Apple är i någon mån konsumentvaror. Därmed blir de exponerade mot det försämrade konsumentförtroendet och ränteuppgången. Ovanpå det har du de geopolitiska dimensionerna och ett förändrat konkurrenslandskap”, säger aktiestrategen.

Datum för jättarnas rapporter:

Tesla: 23 april
Meta: 24 april
Alphabet: 25 april
Microsoft: 25 april
Amazon: 30 april
Apple: 2 maj
Nvidia: 22 maj

LÄS MER: Uppåtrekyl för amerikanska börser - tech drivande

LÄS MER: Warren Buffetts fyra största innehav

Marknadsanalyser

Dela med dig