Aktiespararna

Warren Buffetts fyra största innehav

Av Jessika Bouveng
22 april 20241 min lästid
Warren Buffett är känd som en av de mest framgångsrika investerarna genom tiderna.
Endast fyra aktier utgör nära 70% av hela Warren Buffetts portfölj. Hur viktigt är det egentligen med riskspridning enligt mästerinvesteraren?

En vanlig regel bland investerare är att diversifiera sin portfölj och därmed sprida riskerna. Börsgurun och vdn för Berkshire Hathaways Warren Buffett är dock av en annan skola.

68% av Berkshire Hathaways portfölj består av endast fyra aktier - nämligen Apple, Bank of America, American Express och Coca-Cola. Innehaven i hela portföljen är tillsammans värda ungefär 361 miljarder dollar.

Känn till dina innehav

Enligt Warren Buffett är inte riskspridning nödvändigtvis en prioritering. Istället menar han att det är viktigare att lägga fokus på att veta vad det är för verksamhet man investerar i.

”Om du verkligen kan dina företag, bör du förmodligen inte äga mer än sex av dem. Om du kan identifiera sex fantastiska företag är det all diversifiering du behöver, och du kommer att tjäna mycket pengar” sa han i ett tal 1998.

Utöver fyra ovan nämnda aktier äger Berkshire Hathaway 40 andra aktier. Coca cola och American Express är de aktier Warren Buffett har ägt längst.

LÄS MER: Här är Handelsbankens två nya favoritaktier

LÄS MER: Danske: Sur börs inget skäl att sälja aktier

Media och analyshus

Dela med dig