Aktiespararna

Thedéen: Inflationen kan sjunka utan fler räntehöjningar

Av Elin Hanspers
20 december 20232 min lästid
Riksbankschef Erik Thedéen.
Det har kommit flera positiva signaler om inflationsutvecklingen sedan det sista penningpolitiska mötet, menar riksbankschefen Erik Thedéen.

Utöver att det kommit flera positiva signaler om inflationsutvecklingen i såväl Sverige som omvärlden har kronan även stärkts. Detta är positivt för inflationsutsikterna, säger Thedéen i ett tal på Carnegie Fonder på onsdagen.

”Den senaste tidens utveckling är välkommen och talar för att inflationen ska kunna fortsätta sjunka utan att vi höjer räntan ytterligare”, säger han.

Dock påpekar Thedéen prognoser kan slå fel och att det är viktigt att följa utvecklingen för att se hur den påverkar konjunktur- och inflationsutsikterna och anpassa penningpolitiken därefter.

Utbudsstörningar inte enda förklaringen

Han talar också om att det först en diskussion där somliga ansett att Riksbanken har tagit i för mycket då inflationen främst berott på utbudsstörningar, vilket penningpolitiken inte kan göra något åt.

”Jag drar dock inte samma slutsats”, säger Thedéen.

Han menar på att utvecklingen de senaste åren har varit betydligt mer komplex än så. Här pekar han på att efterfrågan återhämtade sig starkt efter pandemin och att ett uppdämt konsumtionsbehov fick stor betydelse för inflationsuppgången. Den inledande inflationsimpulsen fick bred spridning i ekonom och inflationen och när detta sker går inte inflationen tillbaka till målet bara för att störningen försvinner, menar han.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig